Ministrul Sănătății anunță un test național de imunitate împotriva COVID din 1 iunie

10 Mai 2020 | scris de A.A.
Ministrul Sănătății anunță un test național de imunitate împotriva COVID din 1 iunie

Ministrul sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat, duminică, în cadrul unui interviu acordat postului de radio Europa FM, că în România se va demara un studiu de seroprevalență la nivel național, după 1 iunie, în cadrul căruia populația va fi testată pentru a determina gradul de imunizare la noul coronavirus.

„Noi avem o testare pe care o facem, în colaborare cu Institutul Național pentru Sănătate Publică și Centrul Naționalt pentru Controlul Bolilor Transmisibile. Dar o să o facem cam la trei luni de la debutul pandemiei, pentru a evalua atât starea imunizării populației cât și cea a evoluției ulterioare. Va începe după 1 iunie. Noi trebuie să vedem când s-ar termină pandemia sau prima etapă a ei. Fiindcă, deocamdată nu coborâm. Astăzi avem 331 de cazuri, dar în contextul în care ieri a fost sâmbătă și testările sunt mai puține. Facem evaluarea în funcție de numărul de cazuri din acel moment. Bugetul depinde și de testele, care ar putea fi serologice sau și moleculare. În funcție și de zone. Unele cu focar mare, altele cu focar mic. O să testăm voluntarii, dar pe care îi căutam în anumite focare”, a explicat ministrul Nelu Tătaru la Europa FM.

Testele serologice sunt din ce în ce mai mult uzitate de toate țările pentru a determina gradul de răspândire a pandemiei, dar și pentru a permite o redeschidere economică mai amplă. Aceste teste ar putea furniza și mult discutatele pașapoarte de imunitate ce ar permite oamenilor să se reîntoarcă la muncă, să aibă libertate deplină de mișcare și chiar să-și planifice vacanța de vară atât în țară, cât și în străinătate.

Prof. Alexandru Rafila, reprezentantul României în cadrul OMS, a făcut precizări legate de necesitatea unei astfel de măsuri care ar ajuta dimensionarea unui viitor val al pandemiei care ar putea lovi toate țările în toamnă: „În afară de cazurile pe care noi le diagnosticăm, cu siguranță există un număr substanțial de cazuri cu forme asimptomatice, iar lucrul acesta îl vom ști abia peste câteva luni, când vom face un studiu de seroprevalență la nivel național care să arate ce procent din populație a trecut prin boală, adică să vedem câți dintre concetățenii noștri au anticorpi - ceea ce echivalează cu trecerea prin boală. Și atunci sigur că vom raporta numărul de decese la numărul estimat de îmbolnăviri, iar mortalitatea va fi mult mai mică decât cea pe care o înregistrăm astăzi”, a spus profesorul în cadrul unui interviu acordat Digi24.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră