Medicii de familie buni de plătă pentru că au asigurat tratamentul unor bolnavi de cancer

21 Mar 2016 | scris de Magda Marincovici
Medicii de familie buni de plătă pentru că au asigurat tratamentul unor bolnavi de cancer

„Sunt 6-7 judeţe unde medicii de familie plătesc imputări. De ce? În aceste judeţe este cel mult un oncolog şi când acesta pleacă în concediu, de exemplu, el lasă scrisoare medicală la medicul de familie, în baza căreia acesta dă tratamentul pacientului. Dar, potrivit protocolului, prescriptor în aceste cazuri este doar medicul oncolog. Probabil, trebuiau lăsaţi aceşti bolnavi fără tratament, să întrerupă curele de citostatice.... pentru că sistemul nu reuşeşte să asigure suficienţi oncologi în toate judeţele. Aproape trei sferturi dintre medicii de familie din Constanţa sunt în situaţia de a li se imputa reţetele”, spune doctor Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei.

Medicii de familie au decis să se solidarizeze cu sindicatele din domeniul sanitar, purtând o banderolă albastră. Ei sunt nemulţumiţi, printre altele, de noul cod fiscal, deoarece măreşte taxele, iar veniturile scad, mulţi medici de familie fiind împinşi spre soluţia extremă: închiderea cabinetelor.

Dr. Rodica Tănăsescu avertizează asupra discriminării create în privinţa salarizării personalului medical. „În acest an, s-a decis finanţarea spitalelor astfel încât să poată creşte salariile cu 25%. Dar în spitale sunt 30% dint totalul medicilor şi 40% din totalul asistentelor medicale. Restul asistentelor şi medicilor sunt, în majoritatea lor, la cabinetele medicilor de familie şi nu beneficiază de mărirea salariilor. Este o dovadă clară de discriminare. În schimb, la cabinete cresc taxele, impozitele... Codul fiscal s-a vrut o relaxare, dar, în realitate, plătim redevenţa în raport cu euro, utilităţi în raport cu euro...”, semnalează dr. Tănăsescu.

Deşi Guvernul a decis ca bolnavii oncologici să nu mai prezinte bilet de trimitere la reinternare, dacă au scrisoare medicală, totuşi, chiar în Bucureşti lucrurile nu stau aşa. În continuare, bolnavii de cancer trebuie să meargă la medicul de familie pentru bilete de trimitere.

În 24-27 martie, are loc Conferinţa Naţională a medicilor de familie şi în cadrul Senatului se va lua o decizie dacă va fi sau nu semnat contractul-cadru.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră