Trigliceride şi o peptidă neurotoxică implicate în apariţia maladiei Alzheimer

01 Sep 2015
Trigliceride şi o peptidă neurotoxică implicate în apariţia maladiei Alzheimer
Două studii publicate simultan fac un pas esenţial în lupta contra maladiei Alzheimer. Este vorba de o peptidă, care a trecut neobservată timp de 30 de ani, şi de trigliceride. Cu alte cuvinte, este vorba despre acizi graşi.

Trigliceride
La Centrul spitalicesc al Universităţii din Montreal, doctorul Karl Fernandes şi echipa lui au descoperit depozite de acizi graşi în creierul pacienţilor decedaţi şi al rozătoarelor genetic modificaţi pentru apariţia acestei boli. În studiul, publicat în revista Cell Stem Cell, autorii spun că trigliceridele sunt produse de creier şi se acumulează treptat, lent odată cu îmbătrânirea cerebrală. „Această descoperire susţine teza potrivit căreia maladia Alzheimer ar fi o afecţiune metabolică a creierului". Medicii canadieni continuă studiile şi verifică în ce măsură tratamentele actuale pot sau nu să împiedice această acumulare de trigliceride.

O altă peptidă neurotoxică
În revista Nature, o echipă de cercetători franco-germană anunţă că au identificat o nouă peptidă, apropiată de amiloida-beta, deja cunoscută pentru formarea de plăci în creierul pacienţăilor. „Această peptidă, numită amilioda-eta, ne-a scăpat timp de 30 de ani”, explică autorii acestui studiu de la Universitatea din Munchen şi Universitatea Nice Sophia Antipolis. Noua peptidă (amiloida-eta) are capacitatea de a încetini acţiunea sinapselor implicate în procesul de memorare. În schimb, amiloida-beta determină hiperactivitatea neuronilor.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră