Untura şi alimentele prăjite, o cauză a obezităţii la români

03 Iul 2015
 Untura şi alimentele prăjite, o cauză a obezităţii la români
 
Consumul de untură şi de alimente prăjite reprezintă una dintre cauzele supragreutăţii şi obezităţii la români. Este unul dintre avertismentele primului studiu consacrat obezităţii şi supragreutăţii realizat în ţara noastră de Asociaţia pentru Studiul Obezităţii. Datele acestui studiu sunt alarmante: peste 20% dintre românii cu vârste de peste 18 ani suferă de obezitate şi peste 30% sunt supraponderali.

Studiul indică faptul că supragreutatea şi obezitatea sunt legate direct de stilul de viaţă în care sunt incluse alimentaţia, activitatea fizică, numărul de ore de somn, reactivitatea la stres. Primele două componente sunt esenţiale în explicarea apariţiei supragreutăţii şi obezităţii. Studiul arată că românilor – în special cei din mediul rural şi cu vârste peste 60 de ani - le plac mult untura şi alimente prăjite, explicaţiile fiind multiple: tradiţia porcului, faptul că untura este mai ieftină comparativ cu celelalte grăsimi.

Conf. dr. Gabriela Roman, preşedintele Asociaţiei pentru Studiul Obezităţii, subliniază că în privinţa grăsimilor importante sunt cantitatea şi calitatea acestora. „Într-un context optim de calorii, grăsimile ar trebui să reprezinte 30%. Se recomandă un consum cât mai scăzut de grăsimi din sursă animală, pentru că acestea aduc şi grăsimi de calitate inferioară, şi înlocuirea lor cu grăsimi vegetale, care vin cu grăsimi bune, provenite din peşte şi uleiurile bune. Trebuie să ştim că uleiul de măsline este etalon în privinţa sursei de grăsimi bune. Aşadar, grăsimi provenite din peşte şi vegetale, dar şi acestea în cantităţi moderate”.

Românii asociază corect consumul de pizza, hamburger, slănină, carne de porc şi prăjituri cu obezitatea, în schimb ignoră implicarea în acumulare de kilograme a sedentarismului şi a numărului scăzut de ore de somn, subliniază conf. dr. Gabriela Roman.

 Dieta mediteraneană

 
„O dietă echilibrată, optimă din punct de vedere nutriţional nu trebuie să excludă nici unul dintre macronutrienţii energogeni, respectiv, lipide, glucide, proteine, vitamine şi elemente minerale. Deci este greşit să avem o alimentaţie fără grăsimi. La pesoanele obeze esenţială este restricţia calorică pentru a scădea în greutate. Acest lucru se face prin scăderea aportului de lipide sub 25% zilnic. Această scădere trebuie făcută pe seama grăsimilor saturate provenite de la animale, dar nu trebuie omise grăsimile vegetale, provenite în principal din uleiuri”, subliniază prof. dr. Gabriela Radulian, şef de secţie la Institutul de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice „Prof. dr. N.Paulescu”. În opinia prof. dr. Radulian, dieta mediteraneană bogată în peşte, legume, fructe şi ulei de măsline este recomandată într-un stil de viaţă echilibrat.

 90% dintre diabetici sunt obezi

Specialiştii Asociaţiei pentru Studiul Obezităţii consideră că pentru revenirea treptată la o greutate normală trebuie: să conştientizăm că există o problemă a greutăţii, să discutăm cu medicul de familie această problemă, să ştim că prevenţia înseamnă activitate fizică zilnică, adică minimum 30 de minute de mers pe jos în ritm alert şi atenţie la alimentaţie: porţii moderate, optime din punct de vedere nutriţional.

Prof. dr. Radulian insistă asupra eşalonării aportului alimentar în trei mese principale: „dacă vom avea o singură masă copioasă pe zi, putem simţi o lipsă de saţietate. Dar dacă avem o distribuţie a alimentelor la cele trei mese principale, senzaţia de foame generată de scăderea valorilor glicemiei nu mai apare atât de frecvent”.

 
Capcana dietelor


O soluţie rapidă de a intra, de exemplu, în costumul de baie de anul trecut o reprezintă dietele. Pe moment, s-ar putea să intraţi în costumul dorit, dar pe termen lung efectele sunt catastrofale. „Aceste regimuri de slăbit au durată limitată. Totuşi, ele pot provoca o schimbare a compoziţiei corporale în sens negativ. Adică, să repună din kilogramele pierdute şi chiar mai multe, dar, atenţie, cu un procent mai mare de grăsime şi cu un procent mai mic de masă musculară, cu efecte metabolice şi cardiovasculare severe. În concluzie, înfometarea, dietele dezechilibrate nu sunt o soluţie în lupta cu obezitatea”, spune dr. Cornelia Bala, medic primar în cadrul Centrului de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice din Cluj-Napoca.

 Totuşi, lupta contra obezităţii este foarte importantă, deoarece kilogramele multe adunate peste greutatea normală sunt aducătoare de complicaţii grave cum sunt:  cele de tip metabolic, de exemplu, diabetul zaharat (se apreciază că 90% dintre pacienţii cu diabet zaharat tip 2 sunt obezi), sindromul metabolic şi patologia cardivasculară, care determină cea mai mare mortalitate.

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră