Deficitul de iod în timpul sarcinii afectează dezvoltarea creierului bebeluşului

31 Aug 2015
Deficitul de iod în timpul sarcinii afectează dezvoltarea creierului bebeluşului
În timpul sarcinii, necesarul de iod este mai mare deoarece o parte din acest oligo-element este transmis fătului. Or, potrivit unui studiu suedez, femeile însărcinate nu consumă suficiente alimente bogate în iod. Publicat în Acta Obstetricia şi Gynecologica Scandinavica, revista Federaţiei societăţilor de obstetrică şi ginecologie din Scandinavia, studiul dezvăluie o listă cu ţările care sunt afectate de acest fenomen. Pentru a ajunge la această concluzie, specialiştii au monitorizat 459 de femei nefumătoare şi fără boli tiroidiene sau diabet. Cercetătorii au colectat probe de urină în cazul femeilor în trimestru trei de sarcină pentru a analiza aportul zilnic de iod.

Rezultatul: suedezele aveau, în medie, 98 mg de iod, în timp ce necesarul recomandat este între 150 şi 200 grame pe zi. Totuşi, iodul este esenţial în producerea hormonilor tiroidieni implicaţi în procesul de dezvoltare cerebrală a copiilor. Astfel, carenţa de iod pentru provoca o scădere a coeficientului intelectual al copilului.

În Franţa, ţară care se confruntă cu acest fenomen, Institutul naţional pentru prevenţie şi educaţie în domeniul sănătăţii a propus prescrierea a cel puţin 100 de grame de iod viitoarelor mame considerate „la risc”, cum sunt fumătoarele, vegetarienele etc. 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră