Cu terapiile moderne, după trei luni de tratament, 90%-95% dintre bolnavii cu hepatita C în stadii avansate se pot vindeca

30 Mai 2015
Cu terapiile moderne, după trei luni de tratament, 90%-95% dintre bolnavii cu  hepatita C în stadii avansate se pot vindeca
 Chiar din iulie a.c., 4.500 – 5.000 de pacienţi ar putea beneficia de terapia cu interferon free, de ultimă generaţie, contra hepatitei C, spune preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Vasile Ciurchea. Poate fi o veste pentru cei de la rubrica „Povestea ta” a site-lui Alianţei Pacienţilor Cronici din România, preşedinte Marinela Debu. Dar şi pentru cei peste 3% dintre românii infectaţi cu virusul hepatitic C.În Europa, România este ţara cu cea mai mare prevalenţă în privinţa hepatitei cu virusurile B şi C: 3,2% hepatită C, 4,4% hepatită B. Deci aproximativ 7%-8% dintre români sunt infectaţi cu unul dintre virusurile hepatitice B sau C. „Deşi aceste boli evoluează lent, totuşi cred că este momentul de a începe terapia cu molecule moderne. În Europa, se pune problema eradicării virusului hepatitic C cu ajutorul acestor terapii moderne, până în 2040. Noile terapii chiar sunt vindecătoare. În trei luni de tratamente cu aceste terapii noi, 90%-95% dintre pacienţii cu virusul hepatitic C se pot vindeca difinitiv, spune prof. dr. Ioan Sporea, preşedintele Societăţii Române de Gastroenterologie şi Hepatologie.

În prezent, ne asigură preşedintele CNAS, se derulează negocieri între comisia CNAS şi cele trei companii farmaceutice producătoare. Există şi o comisie terapeutică condusă de prof. dr. Alexandru Oproiu, deoarece primordial, pentru ca un pacient să poată beneficia de aceste terapii, este criteriul medical.

Problema este preţul acestor terapii, care în opinia prof. dr. Liana Gheorghe, şef de secţie în cadrul Centrului de Boli Digestive şi Transplant Hepatic Fundeni, „asistăm la începutul unei noi ere în terapia hepatitei C, cea a terapiei orale, care nu mai presupune utilizarea interferonului”.

Nu doar România negociază, ci şi alte ţări europene. Europarlamentarul Cristian Buşoi, liderul grupului „Freinds of the liver” în Parlamentul European, “Nu doar pentru România costul mare al noilor terapii este o problemă, ci chiar şi pentru ţările cu bugete foarte mari. În toate ţările UE vor fi disconturi faţă de preţurile de listă de 45.000+50.000 de euro”.

Hepatitele cu virusurile C şi B sunt considerate o ameninţare la sănătatea publică la nivel mondial. Dr. Victor Olsavszky, reprezentantul OMS în ţara noastră, consideră că importante sunt prevenţia şi tratamentul, creşterea accesului la terapiile moderne, pentru a opri rezervorul de virus C, pentru a ajunge să-l ţinem sub control. În acest sens, adunarea generală a OMS face apel la acţiune din partea autorităţilor. Şi, iată - subliniază dr. Olsavszky - ţările arabe bogate au trecut la negocieri cu companiile producătoare pentru a obţine un preţ cât mai mic. Şi, atenţie, sunt ţări bogate, dar care fac front comun în lupta contra virusului hepatitic C la un preţ rezonabil! Evident, ideal ar fi fost acest model de negocieri şi în Uniunea Europeană, fiecare ţară din acest spaţiu geografic având interesul eradicării acestui virus.  

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră