Institutul Clinic Fundeni: locul unde se face medicină de elită pentru peste 120.000 de bolnavi internaţi anual

05 Oct 2015
Institutul Clinic Fundeni: locul unde se face medicină de elită pentru peste 120.000 de bolnavi internaţi anual
Neinspirată chiar catastrofală mi s-a părut, întotdeauna. alăturarea Fundeni de Institutul  Clinic, unul de excepţie prin dotare  şi prin activitatea medicală şi de cercetare de excepţie. Neinspirată  mi se pare şi pentru că, spre această destinaţie vin pacienţi din toată ţara, pacienţi cu boli grele, în faze avansate, cu o stare de spirit jalnică, pentru care un cuvânt precum „fundeni” nu-i tocmai lucrul cel mai bun. Cu ceva vreme în urmă, la terapie intensivă a fost adus un bărbat mai mult mort decât viu. Pentru el , aici, la „Fundeni”, chiar era ultimul  tren. Deoarece, aşa cum ne povestea managerul Institutului, medicul conferenţiar Carmen Orban, cu prilejul „Zilelor Institutului Clinic Fundeni 2015”, bărbatul trecuse deja prin experienţa nefericită a cinci spitale. Adică, Fundeniul era al şaselea. Culmea, nici un diagnostic dintre cele trecute în fişa lui medicală nu era corect. Şansa lui a fost „Fundeniul”,unde medicii i-au descoperit adevărata boală. Dar salvarea acestui om s-a făcut cu eforturi supraomeneşti şi cu cheltuieli mult peste cele prevăzute în contractul cu casa de asigurări.

Acum, pacientul este pe picioarele lui. El este unul din cei aproximativ 120.000 pacienţi care, anual, prin internări continue sau de zi, îşi leagă toată speranţele de acest Institut. De la începutul anului până în prezent, la „Fundeni” au fost internaţi 85.000 de pacienţi. Iar pentru diagnosticul corect şi tratamentul adecvat au fost efectuate, din prima zi a anului şi până acum, 6,5 milioane de investigaţii de laborator, peste 7.000 de endoscopii digestive, peste 1.600 de angiografii , 200 de scintigrafii, 7.000 de tomografii computerizate, peste 17.000 de ecografii , 800 de rezonanţe magnetice ... Şi, aşa cum ne spunea cu aceeaşi ocazie, directorul medical al Institutului, dr. Alina Tănase, se poate continua cu alte cifre. De pildă, în acest an, au fost diagnosticate peste 140 de leucemii acute, s-au făcut peste 6.000 de şedinţe de dializă, peste 350 de proceduri de radiologie intervenţională. S-ar putea vorbi despre cele 12 programe de sănătate - 8 finanţate de CNAS şi 4 de Ministerul Sănătăţii -, la care s-a adaugat, de curând, încă unul, de endoscopie digestivă. Sau despre seria intervenţiilor de transplant, premiere după premiere, Institutul Clinic Fundeni fiind un exemplu de loc unde sunt realizate în mod curent aceste complicate operaţii, dar şi unde se perfecţionează medici din toată ţară în tainele dificile ale acestor proceduri de excepţie.

Şi, totuşi, cum e cu acest „Fundeni”, căci de la el am plecat.... ? Răspunsul îl dau pacienţii. De la „Fundeni”, oameni cu sănătatea la mare cumpănă pleacă pe picioarele lor, spre viaţă. Mii şi mii de pacienţi pleacă de la "Fundeni" pe picioarele lor. Pentru că medicii de la „Fundeni” se luptă cu bolile, prin tratramente ultraspecializate, informaţii de ultimă oră, dobândite în ani de experienţă, în congrese internaţionale şi studii de cercetare de referinţă.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră