Atenţie! Vine căldura, vine şi ţânţarul, care aduce Zika

31 Mar 2016 | scris de Magda Marincovici
Atenţie! Vine căldura, vine şi ţânţarul, care aduce Zika

„ Este greşti să credem că temperaturile scăzute din luna martie au distrus larvele. Temperaturile nu au fost într-atât de scăzute încât să le distrugă. Dimpotriva, este umezeală, temperatura aerului a crescut, condiţii optime de dezvoltare a larvelor, dacă nu se acţionează eficient. Institutul Cantacuzino a elaborat un set de măsuri pentru combaterea ţânţarilor care pot fi eficiente dacă sunt abordate unitar de toate instituţiile implicate”, spune directorul Institutului Cantacuzino.

Potrivit Institutului Cantacuzino, în toamna anului trecut, în pădurile şi lacurile din jurul Bucureştiului, a fost descoperită specia de ţânţar Aedes albopictus, care transmite virusul Zika.

Pe de altă parte, pe fondul creşterii temperaturilor şi a legăturii virusului Zika cu unele malformaţii congenitate şi tulburări neurologice (sindromul Guillain-Barre), Institutul Naţional de Sănătate Publică a recomandat direcţiilor de sănătate publică să folosească substanţe active pentru combaterea acestei specii de ţânţari.

Institutul Naţional de Sănătate Publică a cerut „intensificarea măsurilor de desțânțărizare în zonele cunoscute a fi posibile locații de înmulțire a acestora (zonele parcurilor, lacurilor, etc. inclusiv depozite de anvelope sau oricare altele caracterizate prin acumulări de apă), cât și în jurul spitalelor de boli infecțioase, în care există posibilitatea internării cazurilor suspecte de infecție Zika de import. Pe fondul apropierii sezonului cald, când populațiile de țânțari de origine autohtonă încep să se înmulțească, este imperios necesară respectarea acțiunilor de prevenție”.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră