Caniculă. Pericol mare de arsuri solare şi insolaţii!

17 Iul 2015
Caniculă. Pericol mare de arsuri solare şi insolaţii!


Arsurile solare
. După orele 12:00, aveţi pielea roşie şi dureroasă! Este vorba de o arsură solară. Evident, cea mai bună soluţie este să prevenim arsurile prin evitarea expunerii la soare la orele prânzului. Totuşi, este greu ca vara să stăm închişi în casă. Şi atunci ce-i de făcut?

1.Trebuie să folosiţi crema de protecţie solară pe tot corpul, inclusiv pe părţile acoperite de costumul de baie, asta în cazul în care sunteţi la plajă. Dar crema de protecţie trebuie folosită şi atunci când sunteţi în grădină, parc sau pe terasă la o cafea.

2. Echipaţi-vă cu umbrelă, pălărie cu boruri largi, ochelari de soare.

3. Între orele 11:00 şi 18:00, staţi la umbră

4.Dacă totuşi simţiţi că soarele va ars pielea, consultaţi un farmacist care vă va recomanda o cremă care calmează pielea şi o hidratează.

 Insolaţiile. Provocate de expunerea prelungită la căldură umedă, insolaţiile sunt extrem de periculoase. Într-atât de periculoase încât pot pune în discuţie prognosticul vital, în special la nou-născuţi şi vârstnici. Lipsa hidratării favorizează apariţia unor reacţii violente din partea organismului expus la o temperatură înaltă. Apar durerile de cap, starea de agitaţie, de confuzie, de pierdere a conştiinţei, stări de vomă, pielea este uscată şi fierbinte. În aceste cazuri, în primul rând trebuie apelat la 112, dacă nu există posibilitatea transportării pacientului la un medic pentru primul ajutor. Între timp, lungiţi victima pe spate, într-un spaţiu aerisit şi răcorit. Dacă se poate faceţi rost de gheaţă, puneţi cuburile de gheaţă într-un prosop de baie şi aplicaţi-l pe traseele arterele mari: la nivelul gâtului, axile şi în zona inghinală.

 Hidrataţi-vă!

Şi încă o recomandare: pentru a evita dramele legate de insolaţie, hidrataţi-vă!

În perioadele de caniculă este recomandat consumul zilnic de lichide (între 1,5 – 2 litri de lichide), fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Este necesar un pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute.

Medicii ne mai recomandă:

-Fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, castraveţi, roşii), deoarece conţin o mare cantitate de apă. Nu uitaţi din punct de vedere al hidratării, o doză de iaurt este echivalentă cu un pahar de apă.

- Să evităm alcoolul (inclusiv bere sau vin), deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Este obligatorie evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase), deoarece acestea sunt diuretice.

- Pe parcursul zilei, este bine să faceţi duşuri calduţe, fără a ne şterge de apă, iar dacă aveţi aer condiţionat, aparatul trebuie reglat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră