Studiu: Vaccinurile contra infecţiilor cu HPV nu provoacă scleroză în plăci

14 Sep 2015
Studiu: Vaccinurile contra infecţiilor cu HPV nu provoacă scleroză în plăci
 Vaccinurile contra infecţiilor cu papilomavirusuri (HPV), contestate de unii, nu sunt responsabile de scleroza în plăci, nici de alte boli autoimune, garantează Agenţia Medicamentului din Franţa, cu un vast studiu, care a inclus peste două milioane de adolescente. Rezultatele acestui studiu, prezentat de AFP, confirmă datele altor studii internaţionale privitoare la riscul de boli autoimune după vaccinare.

În ansamblu, beneficiile obţinute prin această vaccinare în termenii sănătăţii publice sunt cu mult mai importante, comparativ cu riscurile la care pot să fie expuse tinerele, susţine Agenţia Medicamentului din Franţa.  

Vaccinarea contra infecţiilor cu papilomavirusuri umane vizează protejarea contra bolilor provocate de aceste virusuri: leziuni precanceroase de col uterin, vulvă, vagin şi anus, dar şi veruci genitale. De asemenea, vaccinarea poate preveni cancerul de col uterin şi de anus.

Contaminarea cu acest virus are loc, de regulă, în primii ani de viaţă sexuală.

Vaccinurile, produse de două companii, sunt monitorizate atent de autorităţile europene încă din momentul în care au fost puse pe piaţă. Până acum, această monitorizare nu a dezechilibrat balanţa dintre beneficii şi riscuri, susţine Agenţia Medicamentului din Franţa.

În noul studiu al Agenţiei Medicamentului din Franţa, derulat între ianuarie 2008 şi decembrie 2012, au fost incluse 2,2 milioane de adolescente, dintre care 840.000 s-au vaccinat contra infecţiilor HPV şi 1,4 milioane nu s-au vaccinat.

 Sindromul Guillain-Barre
Pe de altă parte, Franceinfotv. vorbeşte despre riscul de sindrom Guillain-Barre şi MICI.

Sindromul Guillain-Barre afectează nervii şi poate provoca o paralizie progresivă. Din 820.000 de adolescente vaccinate, 19 au dezvoltat acest simptom, respectiv 2 adolescente la 100.000. Or, prevalenţa globală a acestui simptom este foarte rară în ansamblul populaţiei, respectiv de 2,8 la 100.000 de persoane.
Totuşi, Agenţia Medicamentului din Franţa precizează că apariţia acestui sindrom este mai frecventă în primele trei luni după administrarea vaccinului.

În privinţa creşterii uşoare a MICI, studiul susţine pe bază de cifre că este vorba de „hazard”.  

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră