OMS: Holera se propagă din Africa în Orientul Mijlociu

03 Noi 2015
OMS: Holera se propagă din Africa în Orientul Mijlociu
 Focare de holeră există în Irak, Republica Democratică Congo și Tanzania. În total, de la începutul anului, s-au înregistrat 10.700 de cazuri, din care 170 de decese. Organizația Mondială a Sănătății  a intensificat riposta cu scopul de a limita răspândirea bolii. Cinci țări (Bahrein, Irak, Republica Democratică Congo și Tanzania) au cazuri de holeră, indică OMS.

Situația este sub control în Bahrein și Kuweit. Suntem îngrijorați în legătură cu focarele izbucnite, în prezent, în aceste țări, precizează dr. William Augusto Perea Caro, coordonator OMS. Dacă aceste focare nu sunt corect ținute sub control, numărul cazurilor ar putea să explodeze și boala să se propage peste aceste frontiere, avertizează dr. William Augusto Perea Caro.

Pe fondul insecurității crescânde din Irak, asociată cu dezorganizarea serviciilor de sănătate publică și deplasări ample ale populațiilor, condițiile sunt favorabile răspândirii bolii. De asemenea, în Africa, având în vedere previziunile legate de El Nino, ploile torențiale pot agrava situația în Tanzania și Congo. Din 20 octombrie, în Irak, 1.811 cazuri au fost confirmate prin analize de laborator, anunțate de guvernele acestei țări. De când holera s-a răspândit în țările învecinate, Kuwiet (4 cazuri) și Bahrein (1 caz), situația este la ora actuală sub control.

OMS estimează că 2,8 milioane de dolari vor fi necesari pentru anihilarea focarului din Irak. La 21 octombrie anul acesta, în Tanzania, autoritățile sanitare au inventariat 4.922 de cazuri și 74 de decese. Epidemia s-a extins în 14 regiuni, din care 140 de cazuri în Zanzibar. Dar-es-Salam este cea mai afectată zonă, cu 3.499 de cazuri.

Tanzania are nevoie de 2 milioane de dolari pentru intensificarea intervenției sanitare cu scopul de a limita de urgență dimensiunea epidemiei actuale, înainte de sezonul ploilor.

În privința, Republicii Congo, aproximativ 4.000 de cazuri, din care 95 de decese, au fost confirmate de la jumătatea lunii septembrie.

Cele mai mari îngrijorări sunt îndreptate spre situația din provincia Tshopo, pe malul fluviului Congo, deoarece ea ar putea provoca noi focare în capitala Kinshasa, zonă extrem de populată, atrage atenția OMS.

Holera este o boală infecțioasă intestinală, contagioasă, provocată de bacteria vibrionul holeric. Odată ajuns în organism, vibrionul holeric produce o enterotoxină care afectează intestinul subțire. Este cea mai gravă infecție diareică acută.

Holera se transmite, în principal, prin ingestia de apă poluată de dejecțiile umane infectate, prin ingestia de alimente și băuturi contaminate. De asemenea, poate fi transmisă pe cale fecal-orală. 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră