Gripa aviară la graniţa României cu Ungaria! ANSVSA: Suntem în stare de alertă!

21 Noi 2016 | scris de Magda Marincovici
Gripa aviară la graniţa României cu Ungaria! ANSVSA: Suntem în stare de alertă!

La graniţa Ungariei cu România, în judeţe Bekes, Bacs-Kiskunand şi Csongrad, Autoritatea sanitar-veterinară din ţara vecină, a cerut crescătorilor să-şi ţină păsările închise pentru reducerea riscului de gripă aviară, semnalată în unele ţări din Europa.

Această măsură vizează limitarea contactului dintre păsările sălbatice şi cele domestice şi a fost luată inclusiv în Germania, Austria, Olanda, Franţa, Polonia, Danemarca, Croaţia şi Elveţia.

Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură avertizează că gripă aviară va persista până la vară în ţările Uniunii Europene.

ANSVSA infomează că şi în România s-au luat măsuri îcă de la începutul lunii noiembrie. De altfel, încă din 2007, avem un program de monitorizare a gripei aviare. Din cauza apariţiei acestor noi focare au fost luate măsuri suplimentare, constând, în principal în informarea periodică a crescătorilor şi producătorilor, a asociaţiilor de producători de animale privitor la evoluţia şi actualizarea datelor referioare la gripa aviară, inclusiv a medicilor veterinari de liberă practică şi concensionari pentru a spori măsurile de monitorizare atunci când se depăşeşte rata de mortalitate. Există şi o decizie a Comisiei Europene referitoare la gripa aviară din Ungaria, ce reglementează comerţul şi circulaţia aniamalelor. În ţara noastră, sunt aplicate măsurile privitoare la transportul intracomunitar în sensul că din zonele respective nu pleacă nimic, existând  carantină, zonă de protecţie, de supraveghere, foarte bine reglementate de legislaţia europeană. Aşadar,  suntem în alertă!, informează surse din ANSVSA.

În acest sens, ANSVSA recomandă crescătorilor să ţină animalele ţină închise, să respecte măsurile referitoare la circulaţia animalelor etc. Gripa aviară este o boală virală, greu de stăpânit, mai ales că rezervorul viral îl reprezintă păsările sălbatice, care, în prezent, se află în perioada migraţiei, şi numeroase specii sunt sensibile la acest virus. Tulpina virusului gripei aviare H5N8 nu a fost niciodată depistată la om.

 

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră