Sucul de coacăze negre activează funcţiile creierului şi previne cancerul

07 Iul 2015
Sucul de coacăze negre activează funcţiile creierului şi previne cancerul
 O echipă de medici neo-zeelandezi a demonstrat, în premieră, că sucul de coacăze negre stimulează activitatea cerebrală a tinerilor. Se ştia, până la această cercetare, că polifenolii din coacăze sunt benefice pentru creierul animalelor. Câteva studii au pledat pentru efectele pozitive asupra memoriei şi orientării în spaţiu şi timp oferite de sucul de struguri şi sucul de afine consumat de persoane în vârstă care prezintă asemenea tulburări.

De această dată, studiul coordonat de cercetătorul Anthony Watson de la New Zealand Institute for Plant& Food Research din Auckland şi laboratorul Brain Performance and Nutrition Research Center din cadrul Universităţii Northumbria) Marea Britanie s-a orientat spre coacăze şi tineri. 36 de tineri, cu vârste între 18 şi 35 de ani, au băut o dată pe săptămână, timp de trei săptămâni, suc de coacăze proaspete, mai precis un soi de coacăze numit Blackadder, varietate cultivată în Noua Zeelandă. O parte dintre tineri au primit suc de coacăze, cealaltă placebo.

Varză şi sfeclă roşie, zmeură, strugurii negri

Înainte şi după acest experiment, tinerii au efectuat un set de teste cognitive şi li s-au luat probe de sânge. Bilanţul este limpede: tinerii care au băut suc de coacăze au înregistrat performanţe cognitive. Dacă tinerii beau 142 ml de suc înregistrează, după 60 de minute, scoruri bune la testele de vigilenţă şi reuşesc să scape de starea de oboseală. Analizele de sânge au indicat o creştere a concentraţiei de monoamine (neuroadrenalină, dopamină, serotonină), implicate puternic în generarea unei tonus general bun.

Cum se explică beneficiile coacăzelor în aceste cazuri? Coacăzele, ca şi alte fructe de pădure, conţin antociane, compuşi care conferă culoarea specifică acestor fructe. „S-a demonstrat in vitro că antocianele au efect inhibitor mărind concentraţia monoaminelor din sânge, explică prof. Anthony Watson. „Toate varietăţile de coacăz au un conţinut bogat de antociane”, spune prof. Watson. Deşi testele au fost efectuate pe soiul Blackadder, el este convins că toate oferă aceste beneficii.

Pornind de la acest studiu efectuat în Noua Zeelandă, să venim acasă şi să reţinem de la specialiştii noştri că putem să profităm de efectele anticancerigene ale antocianelor, dacă mâncăm sau bem zilnic sucuri din fructe şi legume colorate roşu-intens: struguri negri, zmeură, pomuşoare de pădure, varză roşie, sfeclă roşie şi, evident, coacăze. 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră