Agenţia Europeană a Medicamentului: prudenţă în cazul remediilor bazate pe plante administrate copiilor

12 Sep 2015
Agenţia Europeană a Medicamentului: prudenţă în cazul remediilor bazate pe plante administrate copiilor
 Remediile bazate pe plante sunt adesea preferate de părinţi pentru copiii lor pentru atenuarea unor simptome. Şi aceasta deoarece mulţi părinţi  consideră remediile cu plante mai blânde, lipsite de efecte secundare, comparativ cu medicamentele clasice. Totuşi, specialiştii recomandă părinţilor care recurg la fitoterapia pe cale orală ca înainte să consulte medicul de familie.

De altfel, Agenţia Europeană a Medicamentelor spune că este contraindicată folosirea a numeroase plante ca remedii în cazul copiilor sub 12 ani. Şi cele câteva excepţii acceptate trebuie să aibă avizul specialistului.

Astfel, după vârsta de 6 ani, seminţele de  psylium sunt utile contra constipaţiei, ghimbirul contra stărilor de greaţă, cimburul contra tusei…, dar întotdeauna sub control medical.
Ţinând seama de sfatul medicului, unele plante pot fi folosite sub forma aplicaţiilor pe piele. De exemplu, făina de ovăz adăugată în apa de baie poate atenua iritaţiile cutanate în cazul copiilor indiferent de vârstă.

Tinctura de arnică poate da rezultate bune pentru îngrijirea contuziilor şi echimozelor în cazul copiilor cu vârste peste 3 ani.

Infuziile din frunze de hamamelis sau din flori de gălbenele pot contribui la rezolvarea unor probleme la nivelul pielii, la copiii de peste 6 ani.  

Pentru a reduce riscul de apnee reflexă prin spasmul laringelui, folosirea sub orice formă a mentei este contraindicată în cazul copiilor cu vârste între 2 şi 4 ani şi al tuturor copiilor care prezintă convulsii. De altfel, aceeaşi recomandare este valabilă şi pentru bomboanele sau pasta de dinţi ce conţin mentă.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră