Frecvenţa crizelor de epilepsie a scăzut foarte mult în cazul unui băiat din SUA tratat cu un derivat de canabis

09 Iul 2015
Frecvenţa crizelor de epilepsie a scăzut foarte mult în cazul unui băiat din SUA tratat cu un derivat de canabis
În cazul unui copil din SUA, în vârstă de 14 ani, s-a înregistrat o reducere a crizelor de epilepsie cu ajutorul unui medicament pe bază de canabis. Tatăl, disperat de frecvenţa din ce în ce mai mare a crizelor de epilepsie ale băiatului lui, povesteşte în L'Express cât s-a luptat pentru a obţine acest tratament.

Epileptic de la vârsta de patru ani şi jumătate, Sam trăia un infern. Copilul îşi pierdea conştienţei între 5 şi 20 de secunde, de mai multe ori pe oră. În aceste condiţii, copilului îi era imposibil să facă sport, să meargă la şcoală. „Între 20% şi 30% dintre pacienţi sunt farmaco-rezistenţi şi în cazul lor nici un tratament nu funcţionează”, explică dr. Cecile Marchal, neurolog la CHU Bordeaux. Pentru reducerea numărului de crize, părinţii au încercat totul. Sam a fost consultat de şase neurologi din patru spitale diferite, din trei state ale SUA. Dar nici un tratament nu a dat rezultat: unul genera tremurături, al doilea, accese de violenţă, un altul, urticarie... În final, părinţii lui Sam au luat în calcul medicamentele cu canabis.

Pentru aceasta au plecat la Londra în 2013 pentru a-l întâlni pe Geoffrey Guy, de la singura firmă care face cercetări pe canabis terapeutic. Cazul lui Sam a captat într-atât interesul firmei încât a conceput o pastilă adaptată pacientului, bazată pe CBD, canabidiol, derivat de canabis. “Fiul nostru s-a oferit voluntar pentru a deveni un fel de şoricel de laborator”, mărturiseşte Fred Vogelstein, tatăl lui Sam. Medicamentul s-a dovedit eficient. Sam a făcut cel mult cinci crize pe zi.

După o lună de luptă cu autorităţile americane şi 120.000 de dolari cheltuieli, familia Vogelstein a reuşit să importe medicamentul în SUA. Este vorba de Epidiolex. Medicamentul nu este unul miraculos, avertizează Fred Vogelstein. Mai ales că nu toţi pacienţii sunt receptivi. Medicamentul este compus 80% din CBD, are proprietăţi anti-convulsive şi, faţă de alte medicamente, nu generează efecte psihotrope, afirmă Sebastian Beguerie, co-fondator al unei firme care militează pentru folosirea canabisului în scopuri medicale. 

De la infecţii la traumatisme

Potrivit Asociaţiei Bolnavilor de Epilepsie din România, „epilepsia este o boală neurologică, în care grupuri de celule nervoase sau neuroni transmit semnale anormale. În epilepsie, activitatea neuronală normală este perturbată, cauzând senzaţii, emoţii sau comportamente ciudate şi, uneori, convulsii, spasme musculare şi pierderea conştienţei

Epilepsia este o boală ce poate fi cauzată de mai mulţi factori. Perturbarea reţelelor neuronale normale - de la infecţii, traumatisme la dezvoltare anormală a creierului - poate duce la apariţia crizelor. Evidenţele medicilor indică faptul că, în ţara noastră sunt aproximativ 200.000 de pacienţi cu epilepsie. Dar specialiştii consideră că numărul real este mult mai mare: între 300.000 şi 500.000 suferinzi de epilepsie. 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră