Atenţie la diete! Pierderea în greutate este percepută de corp ca pe o boală

14 Iul 2015
Atenţie la diete! Pierderea în greutate este percepută de corp ca pe o boală
 Laurence Haurat, psiholog şi nutriţionist, realizatoare de emisiuni de specialitate şi autoare a volumelor «C’est l’enfer a table” şi „Ex-fan des regimes”, susţine, într-un interviu pe site-ul Atlantico.fr, că pierderea în greutate este percepută de corp ca pe o boală.

Pierdere de apă, muşchi şi grăsime

Cu cât un regim este mai dezechilibrat, cu atât pierderea de masă musculară este mai importantă şi, în funcţie de vârstă, există riscul de a nu o mai recupera chiar după ce am terminat cu regimul de slăbit. Dacă regimul este echilibrat, tot se observă o pierdere de masă musculară, dar nu atât de accentuată. În schimb, după ce am pus punct unui regim echilibrat, recuperarea masei musculare va fi mai uşoară.
Medicul Laureant Haurat spune că «pierderea în greutate este percepută de corpul nostru ca pe o boală». Evident, specialistul francez se referă la pierderea în greutate de peste trei kilograme pe lună. Şi fără a fi specialişt în nutriţie şi psihologie am observat că persoanele care se supun unor diete drastice au o mină tristă, cenuşie, chinuită.

O scădere în greutate extremă corespunde unei pierderi a peste trei kilograme pe lună. Peste aceste trei kilograme şi variaţiile posibile – de exemplu, zece kilograme – este considerată o scădere importantă. Fiziologic vorbind, corpul trăieşte această pierdere în greutate mai mult sau mai puţin bine. Mai întâi, slăbitul se va traduce printr-o pierdere de apă, apoi printr-o pierdere de masă musculară şi, în final, de grăsime. Corpul va frâna rapid consumul energetic cauzat de reducerea aportului caloric. Aşa se explică de ce pierderea în greutate este stopată, precizează dr. Laurence Haurat.

Regim alimentar şi activitate fizică

De aceea, este foarte important ca această pierdere de masă musculară să fie ţinută sub control prin asocierea regimului alimentar cu activitatea fizică. Ceea ce permite o echilibrare a pierderii musculare şi de kilograme. De asemenea, este important modul în care o persoană trăieşte propria ei pierdere în greutate. În cazurile de obezitate extremă, celulele adipoase nu reacţionează ca şi celulele adipoase clasice. În principiu, celulele se golesc de grăsimea stocată în timpul regimului, dar în cazurile de obezitate severă, celulele nu se mai golesc. De aceea, este mult mai dificil să slăbeşti când excesul ponderal este mare. În privinţa pierderii de masă musculară, dr. Laurence Hurant atrage atenţiacă restrângerea ţesuturilor este un proces care are nevoie de ceva mai mult timp, respectiv între şase şi nouă luni după ce am pus punct regimului. Acesta este motivul pentru care unele persoane sunt decepţionate, dar trebuie să ştie că rezultatele unui regim nu se văd întotdeauna atât de repede pe cât ne dorim.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră