Atenţie la deshidratare! Cei mai ameninţaţi sunt bebeluşii, vârstnicii şi cardiacii

30 Iun 2015
 Atenţie la deshidratare! Cei mai ameninţaţi sunt bebeluşii, vârstnicii şi cardiacii
Setea este primul semn al deshidratării care trebuie să ne alerteze, deoarece deja am pierdut 5% din volumul de apă din corp. Buze uscate, dureri de cap, oboseală inexplicabilă, lipsă de forţă şi vertije sunt alte semne care pot indica faptul că suntem deshidrataţi.
Atenţie! Persoanele în vârstă resimt mai greu senzaţia de sete. Cea mai bună metodă de a verifica dacă o persoană este bine hidratată este culoarea urinei. Dacă urina este închisă la culoare, aceasta semnifică un deficit de lichide în organism şi neîntârziat trebuie să bem un pahar de apă. De la acest stadiu, deshidratarea poate deveni gravă, respectiv când pierderea de apă depăşeşte 5% (peste 3,5 kg pentru o persoană care cântăreşte 70 kg). Este o urgenţă, deoarece la peste 10% pierdere din volumul de lichide, organele vitale sunt în suferinţă.

Deshidratarea severă este anunţată printr-o senzatie puternică de sete, gura uscată, privire ternă, ochii adânciţi în fundul capului,ritm cardiac mărit, puls slab, extremităţi reci...

Semnele lipsei de apă din organism pot fi, de asemenea, evidenţiate la nivelul pielii care este uscată, îngălbenită, „ridată”, se modifică temperatura corpului. 

Durerile de cap, dezorientarea, vertijele, stare generală de rău, agitaţia sau, dimpotrivă, apatia şi slăbiciunea sunt indicii care ar trebui să ne conducă direct la medic. Pentru a preveni deshidratarea este necesar să bem treptat aproximativ 2 litri de apă zilnic, adică 7 – 8 pahare de apă zilnic.

Atenţie! Bebeluşii deshidrataţi sunt apatici, dorm mai mult, se trezesc greu şi gem, au un comportament neobişnuit, privire pierdută, respiraţie accelerată, stare de vomă... De asemenea, chiar o deshidratare uşoară poate reprezenta un stres puternic pentru inimă, de aceea persoanelor cardiace li se recomandă să se hidrateze corect.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră