ATENȚIE! Febra dengue si infectia chikungunya transmise de tantarul-tigru, in Europa

28 Apr 2015
ATENȚIE! Febra dengue si infectia chikungunya transmise de tantarul-tigru, in Europa
Febra dengue si infectia chikungunya sunt doua boli transmise de tantari care au fost semnalate in sudul Frantei. Ultimul numar al Buletinului epidemiologic (BEH) este consacrat in intregime speciilor de tantari si bolilor transmise de acestia. Tantarul Aedes albopictus sau tantarul-tigru reprezinta vectorul bolilor dengue si chikungunya. El este in Franta din 2004. In 2014, in Franta metropolitana, au fost inregistrate 489 de cazuri de chikungunya si 201 cazuri de dengue. In majoritatea lor, sunt pacienti ce revin din tari unde aceste doua virusuri sunt endemice. Totusi, 4 cazuri autohtone de dengue au fost detectate in regiunea Provence-Alpes-Côte-d’Azur si un focar autohton, cu 11 cazuri confirmate, in zona aglomerata a Montpellier (Languedoc-Roussillon). Tantarul-tigru inteapa mai ales in timpul zilei. Intepatura este dureroasa si poate transmite ambele boli :dengue si chikungunya.

Ce este febra dengue ?

Febra dengue este o boala cu potential letal, mai ales in cazul copiilor. Din pacate, nu beneficiem de un tratament specific si nici de un vaccin care sa previna aceasta boala. Ca in majoritatea bolilor, importante sunt depistarea in faze incipiente si administrarea de tratamente eficiente. Astfel, riscul de deces este sub 1%. Principalele simptome ale febrei dengue sunt: febra peste 40 de grade Celsius, dureri severe de cap, in spatele orbitelor, musculare, ale articulatiilor, stare de greata si voma, inflamarea ganglionilor, eruptii purpurii pe piele. Daca boala a afectat creierul, bolnavul prezinta convulsii sau tulburari neurologice. Febra dengue a fost evidentiata pentru prima data in Filipine si Thailanda, in anii ’50. Cele mai afectate de aceasta boala sunt tarile din Asia si America Latina. Dar febra dengue a ajuns si Europa, fiind semnalata in Franta, Croatia, dar si in alte tari.

Ce este chikungunya ?
Infectia chikungunya este o boala virala transmisa omului de tantarii purtatori ai unui alfavirus. In 2007, raspandirea infectiei a fost consemnata pentru prima data in Europa, intr-un focar din nord-estul Italiei. In prezent, nu avem un tratament contra acestei infectii, ci doar unul menit sa atenueze simptomele. Infectia chikungunya se caracterizeaza prin febra, dureri ale articulatiilor, musculare, de cap, stari de voma si de greata, stare de oboseala, eruptie pe talpi, palme, fata si trunchi. Simptomele pot fi usoare si pot disparea fara complicatii, bolnavul reusind sa se refaca in totalitate. Totusi, sunt cazuri in care durerile articulare pot sa persiste luni si chiar ani, uneori devenind invalidante.

Specialistii ne recomanda sa ne protejam de tantarul-tigru care poate transmite ambele boli prin montarea de plase de protectie la ferestre si usi, sa purtam haine cu maneci lungi, pantaloni si incaltaminte care sa ne protejeze de intepaturile tantarilor, sa folosim substante contra tantarilor. Evident, cei care calatoresc in zone cu risc sunt sfatuiti sa respecte recomandarile autoritatilor. (M.M.)

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră