Premieră medicală de excepţie: grefa unei cutii toracice din titan, imprimată 3D

18 Sep 2015
Premieră medicală de excepţie: grefa unei cutii toracice din titan, imprimată 3D
O echipă medicală din Spania a înlocuit, recent, o parte din cutia toracice a unui pacient cu o proteză din titan imprimată 3D, relatează Gentside decouverte.  Această premieră de excepţie a avut ca scop tratarea cancerului ce a afectat peretele toracelui unui bărbat în vârstă de 54 de ani. Cutia toracică a acestui pacient va intra în istorie.

La 26 august, anul acesta, un bărbat a beneficiat de prima cutie toracică din titan imprimată 3D. Şi după două săptămâni de la această intervenţie revoluţionară, pacientul se simte bine. Pacientul, a cărui identitate este protejată, suferea de sarcom al peretelui toracic, un tip de tumoră malignă, care se dezvoltă în torace. Tratamentul acestui boli presupune extirparea unor părţi osoase atinse de cancer. În mod obişnuit, medicii înlocuiesc părţile extirpate cu plăci din titan. Dar această metodă, adesea, afectează chiar viaţa  pacientului.  

Medicii spitalului universitar de Salamanca din Spania au decis să folosească tehnologia imprimării 3D. Echipa medicală spaniolă a colaborat cu Organizaţia federală pentru cercetare ştiinţifică şi industrială (CSIRO), australiană, şi o companie de inginerie medicală, numită Anatomics. Aceasta a realizat modelul de implant cu ajutorul unor scannere de înaltă rezoluţie pentru cutia toracică a pacientului. « Noi putem foarte rapid să realizăm prototipuri şi precizia este maximă, fără a uita că se pot crea transplanturi personalizate pentru fiecare pacient », a precizat într-un comunicat Alex Kingsbery de la CSIRO.

Costisitoare

Noua cutie toracică a pacientului spaniol este formată dintr-o parte centrală care înlocuieşte sternul, la care s-au fixat patru tije subţiri prinse cu pense la extremităţi. Aceste tije flexibile permit înlocuirea eficientă a coastelor lipsă şi au capacitatea de a se plia când pacientul respiră.

Joce Aranda, coordonatorul intervenţiei, a anunţat că totul merge bine şi proteza imprimată 3D îi vine pacientului ca o mănuşă.

Mai rămâne o  întrebare esenţială referitoare la preţul acestui implant de excepţie. CSIRO a refuzat să răspundă, dar purtătorul de cuvânt al organizaţiei a dat dat asigurări că realizarea unei asemene piese complexe este costisitoare.

 

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră