Atenţie! Coronavirusul care provoacă infecţii respiratorii chiar şi letale, s-a extins din Orientul Mijlociu în Coreea de Sud

07 Iun 2015
Atenţie! Coronavirusul care provoacă infecţii respiratorii chiar şi letale, s-a extins din Orientul Mijlociu în Coreea de Sud
Responsabilii sud-coreeni au anunţat, duminică, alte 14 cazuri de sindromul respirator, semnalat iniţial în Orientul Mijlociu (MERS). În Coreea de Sud au fost înregistrate 64 de cazuri de MERS şi cinci decese.

Epidemia de MERS din Coreea de Sud, care a debutat la 20 mai a.c., este cea mai importantă, semnalată în afara regiunii Orientului Mijlociu. Propagarea MERS a provocat spaima sud-coreenilor, care aşteapă răspunsuri din partea autorităţilor, acuzate că nu au reacţionat eficient, ceea ce a permis unei persoane revenite din Arabia Saudită să infecteze mai mult de jumătate din pacienţii diagnosticaţi cu MERS. Executivul de la Seul a cedat presiunii opiniei publice şi a anunţat, pentru prima dată, azi, că 24 de spitale au pacienţii afectaţi de MERS. Autorităţile au declarat că aproape 2.000 de persoane plasate în carantină, majoritatea la domiciliul lor, sunt monitorizate prin telefonul mobil cu scopul de a evita propagarea epidemiei.

La sfârşitul lunii trecute, un bărbat plasat în carantină, a călătorit la Hong Kong, apoi în China continentală, unde a fost declarat pozitiv la MERS. Ultima persoană decedată, un bărbat în vârstă de 75 de ani, prezent în unitate de  urgenţă a spitalului din Seul, a infectat 17 persoane, potrivit estimărilor ministrului Sănătăţii. Din cele 14 noi cazuri anunţate azi de autorităţi, 10 sunt dintre cele care au fost în spitalul din Seul.

MERS a fost identificat, pentru prima dată, la oameni în 2012. MERS este provocat de un coronavirus din aceeaşi familie cu virusul care a declanşat sindromul respirator acut sever (SRAS), care a ucis 800 de persoane, la nivel global, între 2002 şi 2003. Specialiştii spun că MERS provoacă mai multe decese comparativ cu SRAS.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, rata de deces a MERS este de 38%. Noile cazuri de MERS din Coreea de Sud se adaugă cazurilor înregistrate la nivel mondial : 1.208 din care 444 de decese.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii atrage atenţia că tabloul clinic al infecţiei cu coronavirusul sindromului respirator din zona Orientului Mijlociu este variabil, de la absenţa simptomelor (cazuri asimptomatice) la simptome respiratorii benigne la boală respiratorie acută gravă sau deces.

Semnele clinice frecvente sunt febră, tuse şi tulburări respiratorii, pneumonie, simptome gastro-intestinale (diaree). Formele grave ale bolii pot ajunge la insuficienţă respiratorie, care necesită ventilare mecanice şi asistenţă medicală în secţii de terapie intensivă. Virusul pare să provoace forme grave mai ales în cazul persoanelor în vârstă, cu sistemul imun slăbit, cu boli cronice (diabet, cancer etc.).

În privinţa virusului, acesta este transmis de la animal la om. Originea virusului nu este pe deplin cunoscută, dar analiza diverselor genomuri arată că este răpsândit de lilieci şi cămile. Transmiterea de la animal la om nu este încă foarte bine cunoscută, dar cămila pare a fi gazda-rezervor principală a virusului şi o sursă de infectare a omului. Virusul nu se transmite uşor de la o persoană la alta. Atenţie, prin contact direct cu o persoană infectată este posibilă infectarea. Virusul este în circulaţie în toată peninsula arabică, în special în Arabia Saudită, unde au fost înregistrate majoritatea cazurilor (85%).

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră