Atenție, părinți! Copiii trimiși la școală înainte de vârsta adecvată sunt predispuși la sindromul ADHD

09 Ian 2017 | scris de Istvan Deak
Atenție, părinți! Copiii trimiși la școală înainte de vârsta adecvată sunt predispuși la sindromul ADHD


Cercetătorii de la Universitatea Ludwig-Maximilians din Munchen au dat publicității rezultatele unui studiu, citat de revista germană Focus, din care reiese că în cazul copiilor trimiși mult prea devreme la școală, riscul apariției ADHD este mai mare.

Copiii trimiși la școală la vârsta de 5-6 ani sunt mai expuși apariției acestei tulburări, 5,3%, în timp ce riscul în rândul copiilor care încep școala la aproape 7 ani este de doar 4,3%.

Experții atrag atenția că este un fenomen des întâlnit în toate țările europene, ca în special în clasele primare potențialul unui copil de 6 ani să fie comparat cu cel al unuia de 7 ani.

În rândul celor cu vârste mai mici se observă imediat impulsivitate, hiperactivitate și deficit de atenție, ceea ce favorizează diagnosticarea cu ADHD.

„Dacă avem de a face cu clase mai mari și mai mulți elevi străini, în speță condiții mai dificile de predare, copiii activi sunt mult mai ușor de obsevat”, consideră profesorul Jorg Batzing-Feigenbaum.

Începând cu 2003, în Germania există o lege prin care copiii care împlinesc vârsta de șase ani până la data de 30 iunie trebuie să înceapă școala în septembrie. Opt dintre landuri au modificat data, printre variante numărându-se 1 august, 31 august, 30 septembrie sau chiar 31 decembrie.

„Studiul arată că data obligatorie de înscriere a copiilor la școală afectează și favorizează apariția unor tulburări psihice“, au adăugat experții, care au analizat datele a peste șapte milioane de copii cu vârste între patru și 14 ani, în perioada 2008-2011.

Aproximativ 500-600.000 de copii sunt afectați de astfel de tulburări psihice în Germania, numărul băieților fiind de aproape patru ori mai mare decât cel al fetelor afectate.

“Acești copii nu dispun de rezistență și sunt hiperactivi. Au tendințe impulsive, un comportament inconștient și sunt instabili emoțional”, au concluzionat autorii studiului.

Medicii recomandă diagnosticarea și tratarea cât mai timpurie a simptomelor, însă tot mai mulți critică medicamenția prescrisă copiilor, despre care susțin că dezvoltă efecte secundare mult mai grave. 



Alte stiri din Sanatate

Ultima oră