Prof. dr. Dan Enescu ne prezintă o clinică unicat în România, destinată copiilor cu malformaţii craniene şi cardiace

08 Sep 2016 | scris de Magda Marincovici
Prof. dr. Dan Enescu ne prezintă o clinică unicat în România, destinată copiilor cu malformaţii craniene şi cardiace

Clădirea are patru etaje şi 85 de paturi: la parter, unitate de primiri urgenţe, diagnostic, internări, cameră de gardă şi laborator de analize medicale; etajele 1 şi 2 sunt destinate sugarilor, preşcolarilor şi şcolarilor; etajul 3 este ocupat de blocul operator pentru chirurgie cardiacă; etajul 4 este alocat blocului operator pentru neurochirurgie. Fiecare bloc operator are opt paturi de terapie intensivă.

Prof. dr. Dan Enescu, managerul Spitalului „Grigore Alexandrescu”, precizează că echipa medicală, formată din neurochirurgi, cardiologi, chirurgi ardiovasculari etc., este pregătită în Israel şi la Tg. Mureş, la Clinica coordonată de conf. dr. Horaţiu Suciu, autorul a unui număr record de intervenţii de transplant de cord la copil.

De asemenea, această unitate de elită beneficiază de aparatură foarte performantă, specialişti în tehnică medicală de SUA remarcând acest aspect definitoriu în asigurarea calităţii actului medical. De altfel, prof. dr. Enescu confirmă că, în viitorul foarte apropiat, în această unitate se va efectua inclusiv transplant de cord la copii.

Discutând cu prof. dr. Enescu despre această unitate medicală din cadrul Spitalului Grigore Alexandrescu îi spuneam că reţin câteva repere: o clinică unicat în ţară, cu personal foarte bine pregătit, cu aparatură performantă, unde, în curând, se va efectua transplant de cord la copil. La aceste repere, profesorul doctor Dan Enescu, care desluşeşte, zilnic, în ochii copiilor suferinţa, mai adaugă şi altele.

În această unitate medicală a Spitalului „Grigore Alexandrescu, medicii îi vor putea salva pe mulţi copii cu traumatisme craniene de toate tipurile, cu sindroame cu malformaţii craniene, majoritatea implicând intervenţii chirurgicale precoce tocmai pentru a evita decesul.
Şi tot în această unitate medicală, vor putea fi salvaţi mulţi dintre cei aproape 1.ooo de copii care vin pe lume, în fiecare an, în ţara noastră, cu malformaţii cardiace şi care le pun viaţa în pericol. „Dintre aceştia 10% au indicaţie de operaţie în prima sau a doua zi de viaţă. Altcumva, sunt condamnaţi”, avertizează prof. dr. Enescu.

Începând cu 20 octombrie, echipe de medici din Israel și Statele Unite vor efectua în această unitate medicală intervenții chirurgicale complexe.

Acest proiect a demarat în urmă patru ani şi a fost realizat cu fonduri asigurate de Ministerul Sănătăţii, Primăria Sectorului 1 şi de fundaţii naţionale şi internaţionale.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră