CANCER DE SÂN. Teste care spun Da sau Nu chimioterapiei

02 Oct 2015
CANCER DE SÂN. Teste care spun Da sau Nu chimioterapiei
Căderea părului, stări de vomă, diaree…Potenţialele efecte secundare ale chimioterapiei sunt adesea dificil de suportat. Cu atât mai mult cu cât acest tratament nu este întotdeauna util. Institutul Curie din Paris a decis să efectueze un studiu pentru a evalua interesul pentru un test predictiv în decizia de a trata prin chimioterapie femeile operate de cancer mamar în stadiu precoce, anunţă site-ul Destination sante.Pentru a prescrie o chimioterapie, medicii se bazează pe mai multe criterii : dimensiunile tumorii, invadarea ganglionară, vârsta… În cazul unei tumori agresive, chimioterapia este propusă sistematic. În schimb, în unele cazuri, beneficiul nu este stabilit.

Personalizarea tratamentului

 Potrivit doctorului Delphine Hequet, chirurg la Institutul Curie, « în cazul unor paciente chimioterapiile sunt prescrise fără ca beneficiul să fie foarte clar dovedit şi aceasta cu toate riscurile de complicaţii ».

Or, numeroase studii au demonstrat deja oportunitatea testelor care permit personalizarea deciziilor terapeutice pentru unele femei afectate de cancerul sânului în stadiu preococe.

« Datorită acestor teste, care evaluează beneficiul anticipat al chimioterapiei adjuvante şi/sau probabilitatea de recidivă în următorii zece ani, este posibilă adaptarea tratamentului fiecărei paciente în funcţie de biologia tumorii », precizează Institutul Curie.

O chimioterapie numită adjuvantă este administrată după intervenţia chirurgicală, care a permis evaluarea tumorii maligne, pentru a diminua riscurile de recidivă.  

 Studiu şi costuri mai mici


Institutul Curie lansează un studiu prospectiv în care sunt incluse 200 de paciente la menopauză, afectate de adenocarcinom mamar. Toate au fost operate, nu prezintă invadare ganglionară şi sunt eligibile pentru chimioterapie. În Franţa, 8 centre participă la acest studiu.

Studiul vizează evaluarea utilităţii testului PAM50 – Prosigna, care evaluează expresia unui panel de 54 de gene – în decizia de a trata sau nu prin chimioterapie a femeilor operate de cancer mamar în stadiu precoce. În Franţa, aceste examene nu sunt rambursate şi nu sunt recomandate, deocamadată, Totuşi, dacă se va dovedi eficienţa acestora, se vor face economii substanţiale. Costul este de aproximativ 2.000 de euro, comparativ cu aproape 15.000 de euro pentru o chimioterapie.

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră