O substanţă prezentă în organismul femeii ar putea contribui la depistarea precoce a cancerului de sân

18 Iul 2015
O substanţă prezentă în organismul femeii ar putea contribui la depistarea precoce a cancerului de sân
Un studiu al Universităţii Lund din Suedia demonstrează că femeile care au un nivel scăzut de enkefaline, o endorfină secretată de organism pentru a inhiba durerile foarte puternice, prezintă un risc mărit de a face cancer mamar. Această descoperire ar putea permite medicilor să pună la punct un nou test de depistare precoce a acestei forme de cancer. Studiul, coordonat de profesorul Olle Melander, a stabilit o legătură între concentraţia de enkefalină, o proteină anti-durere din familia endorfinelor cu proprietăţi anxiolitice, şi riscul de a face cancer mamar.

Rezultatele, publicate în Journal of Clinical Oncology, arată că în cazul femeilor care au un nivel scăzut din această endorfină, riscul de cancer mamar este de trei ori mai mare, comparativ cu femeile care au un nivel ridicat.

Cercetătorii suedezi s-au bazat pe eşantioane de sânge prelevate de la 1.929 de femei din Malmo, Suedia. Aceste femei au fost monitorizate în medie 15 ani. Rezultatele au fost influenţate de vârstă, menopauză, tratament hormonal, tabagism şi alţi factori care influenţează apariţia cancerului mamar.

"Aceste rezultate evidenţiază o legătură statistică între concentraţiile scăzute de enkefalină în sânge şi riscul crescut de cancer mamar", explică autorii studiului.  Aceste rezultate reprezintă o speranţă, în sensul folosirii lor în sistemul de depistare preococe a cancerului de sân prin dozarea enkefalinei.

Noi medicamente

Encefalina sau enkefalina este o substanţă prezentă în celule ale sistemului nervos, care are proprietăţi asemănătoare morfinei. În prezent, se derulează studii care au ca scop obţinerea de medicamente contra durerii  bazate pe această substanţă, la fel de puternice ca morfina, dar fără efecte nedorite şi cu acţiune ţintită.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, numărul cazurilor de cancer de sân este în creştere cu 20% faţă de anul 2008. La ora actuală, cancerul de sân reprezintă cauza cea mai frecventă de deces prin cancer la femei.

Conf. dr. Dana Stănculeanu, medic oncolog, subliniază că la noi incidenţa cancerului de sân este mare : 25 la 100.000 de femei. Problema este că un număr mare de femei sunt diagnosticate atunci când boala este în faze avansate. 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră