Anorexia vine de la dezechilbrul florei intestinale!

07 Oct 2015
Anorexia vine de la dezechilbrul florei intestinale!
 În apariţia anorexiei ar putea consecinţa dezechilibrului florei intestinale şi introducerea de microorganisme sănătoase ar putea contribui la tratarea acestei tulburări. Fiecare persoană are în medie între 1 şi 2 kilograme de bacterii, răspândite în diferite zone ale corpului. Unele dintre ele şi-au ales ca domiciliu intestinul, unde participă din plin la procesul de digestie, descompunând, de exemplu, zaharurile complexe (fibrele) pe care omul nu le-ar putea digera în alt mod, sau participând la procesul de fermentare. Unele bacterii ne protejează contra agenţilor infecţioşi. În concluzie, dacă microbiomului îi merge bine, şi starea generală de sănătate este bună.

Studii recente au arătat că dezechilibrul la nivelul florei intestinale creşte riscul de diabet de tipul 1 sau boli legate de obezitate.

Studiind legătura dintre creier şi intestin, cercetătorii de la Şcoala de Medicină a Universităţii din Carolina de Nord (SUA) au descoperit că dezechilibrul microbiomului intestinal ar fi o explicaţie a apariţiei anorexiei. „Este un cerc vicios: reducerea accentuată a aportului nutriţional în cazul persoanelor suferinde de anxietate ar putea să le modifice compoziţia florei intestinale. Această modificare la rândul ei contribuie la apariţia anxietăţii, depresiei şi a pierderii în greutate, care sunt simptome ale anorexiei, explică doctorul Ian Caroll, profesor la Centrul de biologia bolilor gastro-intestinale şi principal autor al acestui studiu.

Pentru acest studiu, medicul Ian Caroll şi echipa lui au analizat eşantioane fecale de la 16 femei spitalizate pentru anorexie şi le-au comparat cu eşantioane de la 12 femei cu alte boli. Ei au constatat că persoanele suferinde de anorexie aveau bacterii mai puţine ca număr şi mai puţin variate în intestinul lor. Mai rămâne de demonstrat dacă îmbunătăţirea diversităţii microbiene ar putea contribui la atenuarea simptomelor legate de tulburările de digestie. Pentru a lămuri această chestiune, doctorul Ian Caroll a primit subvenţii pentru continuarea cercetărilor.

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră