Curtea Europeană a Drepturilor Omului a aprobat, azi, decizia de oprire a tratamentelor şi a alimentării lui Vincent Lambert, aflat în stare vegetativă din 2008 în urma unui accident de maşină

05 Iun 2015
Curtea Europeană a Drepturilor Omului a aprobat, azi, decizia de oprire a tratamentelor şi a alimentării lui Vincent Lambert, aflat în stare vegetativă din 2008 în urma unui accident de maşină
 Curtea Europeană a Drepturilor Omului a aprobat, vineri, decizia Consilului de Stat de oprire a asistenţei medicale în cazul Vincent Lambert, estimând că punerea în aplicare a acestei decizii nu încalcă dreptul la viaţă a unui tetraplegic, anunţă HuffPost şi AFP. Curtea a decis cu 12 voturi contra la 5 că nu ar fi o violare a articolul 2 (din Convenţia Europeană a drepturilor omului, reacţionând la dreptul vieţii) în cazul aplicării deciziei Consiliului de Stat, raportează preşedintele Dean Spielmann. Mama lui Vincent Lambert este scandalizată de această decizie şi doreşte să lupte în continuare. "Este un scandal, fiul meu este condamnat. Noi rămânem lângă Vicent şi continuăm să ne batem", spune mama lui Lambert.

Victimă a unui accident rutier în 2008, care i-a provocat leziuni cerebrale ireversibile, Vincent Lambert, în vârstă de 38 de ani, a fost spitalizat într-o unitate de îngrijiri paliative la CHU Reims, unde este hrănit şi hidratat artificial. Prin decizia definitivă a Primei Camere, este validată stoparea alimentării şi a hidratării unui tetraplegic în stare vegetativă . De asemenea, Curtea a estimat că dispoziţiile legii Leonetti privitoare la „sfârşitul vieţii” constituie un cadru legislativ suficient de clar pentru a încadra, în mod precis, decizia medicului, într-un caz asemănător lui al lui Vincent Lambert.

Justiţia Europeană a fost  sesizată pe părinţii lui Vincent Lambert, de una dintre surori şi de un frate vitreg în legătură cu o decizie a Consilului de Stat din iunie 2014 în favoarea deconectării de la aparate, estimând că i se încalcă dreptul lui la viaţă şi că este vorba de o tortură.

Decizia medicală, luată în cadrul unei proceduri colegiale, prevăzute de legea Leonetti din 2005, corespunde dorinţei soţiei lui Vincent Lambert, Rachel Lambert, susţinută de cinci fraţi şi surori ai soţului, convinşi că nu e de dorit să continui viaţa în această stare. Curtea a ajuns la concluzia că această poveste face obiectul "unui examen aprofundat în care toate punctele de vedere au putut fi expuse şi în care toate aspectele au fost atent cântărite atât din punctul de vedere al expertizelor medicale minuţioase, cât şi din cel al observaţiilor generale ale celor mai înalte instanţe”.

Decizia CEDH, instanţa supremă, este definitivă şi nu poate face obiectul niciunui recurs. În teorie, deci, o validare de oprire a tratamentelor dată a Consilului de Stat deschide calea aplicării deciziei medicilor: în următoarele câteva zile, toate tratamentele şi alimentarea lui Vincent Lambert ar putea fi oprite, provocând decesul lui în scurt timp. Este ceea ce doreşte Francois Lambert, nepotul lui, pentru care ”asta trebuie să meargă repede”. Dar echipa medicală ar putea fi tentată să încerce să câştige timp pentru analizarea deciziei. „Vreau să i se lase timp echipei medicale pentru a reanaliza situaţia la modul global. Nu vreau ca o aplicare foarte rapidă a deciziei să creeze probleme suplimentare, explică Vincent Morel, preşedintele Societăţii franceze pentru îngrijiri paliative, pentru Le Monde.

Mama lui Vincent Lambert a afimat la rândul ei că va face totul pentru ca această decizie să nu fie aplicată. După ce a publicat şi o carte, mama lui Vincent i-a scris lui Francois Hollande pentru a-i cere „un minimum de umanitate”. Avocatul lui Rachel Lambert a venit cu argumente: potrivit acestuia, medicul este cel care a luat decizia opririi tratamentelor care trebuie executată, or, doctorul Eric Kargier a părăsit CHU din Reims. În aceste condiţii, avocatul estimează că că este necesar un nou proces, cu o altă decizie şi în caz de eşec, un recurs.

Mai mult, spune mama lui Vincent, au fost înregistrate unele progrese în starea de sănătate a fiului ei. „El a început să înghită. Nu este la finalul vieţii, este handicapat”, spune femeia.

Maestrul Pettiti, avocatul lui Rachel Lambert, subliniază că înţelept ar fi să se respecte această decizie: toate căile interne de atac au fost epuizate, inclusiv cea europeană”. Un lucru este sigur: privirele se îndreaptă acum spre dr Daniela Simon care se ocupă de Vincent Lambert. „Ea cunoaşte cel mai bine care este realitatea acestei grave situaţii clinice pe care a urmărit-o din primele luni”, a spus Eric Kariger, despre doctorul care continuat să se ocupe de Vincent Lambert după plecarea dr. Kariger.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră