Aerul conditionat mareste riscul de pulpita dentara

30 Apr 2015
Aerul conditionat mareste riscul de pulpita dentara
 In timpul verii ar trebui sa evitam aerul conditionat indreptat spre zona fetei, deoarece ne expunem riscului de pulpita dentara. « Practica a demonstrat ca, mai ales, vara, oamenii vin cu urgente stomatologice de tipul pulpitei din cauza aerului conditionat: adica inflamarea nervului dentar ce conduce la dureri foarte mari si la extirparea, scoaterea nervului », ne avertizeaza dr. Iulia Zeana, medic dentist. Pentru a ne mentine sanatatea dintilor, dr Zeana ne sfatuieste sa facem detartrajul dentar de doua ori pe an cu ocazia controlului de rutina. In privinta albirii dentare, trebuie sa fim foarte prudenti intrucat orice pasta pentru albirea dintilor contine peroxid intr-o concentratie mai mica sau mai mare. Peroxidul este o substanta intens folosita in decolorarea parului. Cand este folosit pentru albirea dintilor, peroxidul provoaca deshidratarea si, implicit, la degradarea partiala a structurii acestora. Acest lucru se intampla si cu smaltul dentar in urma albirii dintilor cu pasta de dinti ce contine peroxid. Celulele se deshidrateaza puternic, iar sensibilitatea dentara creste. Dintii devin mai albi, insa, isi revin in proportie de 50% la culoarea lor initiala in aproximativ 7 zile, realizand un maxim in acest sens in decurs de 7 - 8 luni.

Dr. Iulia Zeana spune ca folosirea bicarbonatului de sodiu (cel de bucatarie) impreuna cu pasta de dinti este utila pentru igiena dentara. Bicarbonatul curata si albeste smaltul dentar in profunzime in mod natural, fara a deteriora structura biologica. In acelasi timp, regleaza ph-ul din cavitatea bucala, reducand riscul de aparitie a cariei dentare sau a altor leziuni si inflamatii.

Produsele lactate, somonul, sardinele si verdeturile pot sa ne furnizeze calciul necesar intaririi structurii dentare. (M.M.)

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră