OMS: Anual, aproximativ 1,25 milioane de persoane mor în accidente rutiere, în special în ţările sărace

19 Oct 2015
 OMS: Anual, aproximativ 1,25 milioane de persoane mor în accidente rutiere, în special în ţările sărace
Potrivit unui raport al OMS privind securitatea rutieră în lume-2015, anual, în lume, 1,25 milioane de persoane mor pe căile rutiere. „Accidentele de circulaţie fac ravagii inacceptabile – în special printre populaţiile sărace din ţările sărace”, explică doctorul Margaret Chan, director general al OMS. În perioada analizată, în Africa s-au înregistrat cele mai multe victime în accidente rutiere. Pe acest continent, rata mortalității este cea mai ridicată din lume — 26,6 la 100.000 de locuitori, față de 9,3 la 100.000 de locuitori în Europa.

Totuşi, numărul deceselor în accidente rutiere se stabilizează, în timp ce numărul vechiculelor motorizate a crescut rapid în întreaga lume, proporţional cu creşterea numărului populaţiei globului. În ultimii trei ani, în 79 de ţări s-a constatat o scădere a numărului absolut al victimelor accidentelor de circulaţie şi în 68 de ţări s-a înregistrat o creştere. Dacă unele ţări au reuşit chiar o scădere a numărului acestor decese, acest lucru se datorează îmbunătăţirii legislaţiei şi aplicării acesteia, mărind siguranţa pe căile rutiere şi a vechiculelor. „Suntem pe o cale bună”, susţine dr. Chan. „Prezentul raport arată că strategiile de securitate rutieră salvează vieţi. Dar acest raport ne arată că progresăm foarte lent”, explică dr. Chan.

Raportul OMS subliniază că persoanele care folosesc căile rutiere nu beneficiază de acelaşi grad de protecţie. Riscul de a muri într-un accident de circulaţie depinde în mare parte de locul unde trăim şi modul în care ne deplasăm. Motocicliştii sunt în mod special expuşi şi reprezintă până la 23% din totalul deceselor în accidente de circulaţie. Pietonii şi cicliştii sunt, de asemenea, printre grupurile cel mai puţin protejate şi reprezintă, până la 22% şi, respectiv, 4% din decese.

Alcoolul şi viteza

OMS susține că viteza maximă în aglomerările urbane trebuie să fie de 50 km/h. Doar 47 de țări (reprezentând 950 de milioane de persoane) respectă această recomandare.

În privința condusului auto sub influența alcoolului, raportul arată că, în 2013, cele mai frecvente au fost cazurile de tineri șoferi în stare de ebrietate.

În această situație, OMS recomandă ca alcoolemia maximă permisă prin lege să fie 0,02 grame/mie în cazul tinerilor și al celor care dețin de puțin timp permisul de conducere auto. Un număr de 21 de țări europene au adoptat deja această prevedere legislativă.

 Potrivit unui recent raport al Comisiei Europene, media la nivelul UE este de 50,5 persoane decedate la un milion de locuitori.Malta, Olanda,Suedia şi Marea Britanie au raportat sub 30 de decese la un milion de locuitori, în schimb Bulgaria, Lituania, România şi Letonia înregistrează peste 90 de decese la un milion de locuitori.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră