TVA-ul şi românii. Cum s-a simţit reducerea TVA încă din prima zi

01 Iun 2015
TVA-ul şi românii. Cum s-a simţit reducerea TVA încă din prima zi
Anul acesta 1 iunie pare să fi venit cu „de toate pentru toţi”. Zi liberă, sărbătoare, alocaţii mărite şi TVA redus la alimente. Cum a simţit românul prima lui zi de extra - ofertă? Ei bine, depinde de loc şi de stare.

Magazinele de cartier au avut uşile închise azi. Unii au anunţat că fac reactualizarea preţurilor. Pentru alţii, e doar sărbătoare. Lângă parcul IOR, un chioşc are vânzare mare. Aflat în staţia RATB, fiecare se opreşte să ia măcar o apă. Niciunul dintre clienţi nu a întrebat dacă au fost reduse preţurile.

„Ai casei”, însă, au aşteptări mari de la vânzătorii preferaţi. „Un pachet de ţigări şi o bere din aia cum îmi place”, spune bărbatul cu barbă în timp ce trăgea dintr-o ţigare. După ce primeşte produsele şi i se spune cât trebuie să plătească, vociferează nemulţumit: „Păi, nu sunt mai ieftine?”
Femeia din chioşc ridică instant tonul: „Adică mă faci hoaţă? Nu ţi-am mai explicat odată că ţigările şi băuturile alcoolice nu au TVA redus? Până nu a venit ANAF-ul vă dădeam şi pe caiet şi atunci nu mai eraţi aşa de nemulţumiţi, aţi uitat?”, încheie femeia, trântindu-i restul pe tejghea.

La Piaţa Obor, două pensionare urcă în autobuz încărcate cu plase. „Parcă a fost mai ieftină treaba azi. Nu am fost sâmbătă să ştiu cum a mers piaţa atunci. Dar nici nu au fost mulţi să îmi dau seama, că am eu preferaţii mei şi aş fi ştiut. Eh, la cum sunt de negustori ai noştri, ce să mai zic”, se confesează una dintre ele. Discuţia le este întreruptă de un grup de copii care au luat cu asalt 335, în drum spre Herăstrău.

La marile lanţuri de magazine, niciunul dintre clienţi nu pare interesat de TVA. Redus sau nu, lumea se grăbeşte. Azi este zi de grătare. Vânzătorii se jură că preţurile sunt mai mici, absolut toate preţurile. Dar la raft, senzaţia este aceeaşi. Parcă nimic nu s-a schimbat. Casieriţa răspunde zâmbind: „Sunteţi singura care m-a întrebat de TVA redus. Românii sunt prea grăbiţi să observe asta. Noi avem numai clienţi grabiţi.”

Alte stiri din REPORTAJ

Ultima oră