Turcia cere și UE dă. Înțelegere pe blocarea refugiaților în Turcia

16 Oct 2015
Turcia cere și UE dă. Înțelegere pe blocarea refugiaților în Turcia
Uniunea Europeana este lovita in continuare de valul de refugiati iar prognozele pentru lunile urmatoare sunt ingrijoratoare. De aceea ,principala problema dezbatuta la Consiliul Europei de sefii de stat ai tarilor UE a fost cea referitoare la tinerea sub control a acestui fenomen.

Toata lumea a fost de acord ca solutia acestui fenomen care devine destabilizator pentru Occident este Turcia. Aici mai sunt inca 2,5 milioane de imigranti gata sa plece spre Vest.

De aceea la summit a fost si o delegatie a guvernului de la Ankara iar saptamana trecuta chiar presedintele Erdogan a avut intalniri la Bruxelles si Berlin. Iar sapatamana viitoare, Angela Merkel merge la Ankara.

In principiu, UE doreste blocarea refugiatilor in Turcia si, eventual, reprezentantii UE sa faca trierea celor care vor viza pentru Occident sa se faca chiar pe teritoriul Turciei.

Ce vor,in schimb, turcii? Doresc liberalizarea vizelor pentru cetatenii turci care vor sa calatoreasca in UE dar si o procedura accelerata in discutarea dosarului de admitere in UE-negocierile dureaza deja de 10 ani.

Se pare ca intelegerea a fost parafata, mai raman cateva detalii care vor fin discutate in timpul vizitei lui Merkel in Turcia.

Uniunea Europeana ofera Turciei 1 miliard de euro pentru a gestiona problema refugiatilor, Turcia a cerut mai mult si,neoficial, se spune ca s-a ajuns la 3 miliarde de euro. Erdogan isi joaca dur caretea si stie ca Occidentul a ajuns la o limita in ceea ce priveste”absorbtia” imigrantilor. Si cam obtine ce vrea.Dar si spera ca intre timp razboiul din Siria se va termina iar refugiatii vor fi trimisi acasa. Exact ce vrea, la urma urmei, si Uniunea Europeana. 

Alte stiri din Politic

Ultima oră