Tăriceanu: Justiţia din România este condusă securistic

09 Oct 2016 | scris de Gabriela Antoniu
Tăriceanu: Justiţia din România este condusă securistic

Tăriceanu a comentat într-o postare pe Facebook propunerile ministrului Raluca Prună privind pachetul de legi din Justiţie şi spune că este de acord cu aceasta doar într-un singur punct, şi anume că este nevoie de o reformă reală în Justiţie. 

În opinia sa, Justiţia din România trebuie să iasă, o dată pentru totdeauna, de sub controlul unor instituţii de forţă care fac jocurile din umbră, şi să lucreze în interesul cetățeanului.

Din acest moriv, Tăriceanu susţine că orice schimbare de legislaţie sau orice reformă a unui domeniu trebuie să înceapă cu o serie de principii fundamentale care trebuie să ghideze dezbaterea din următoarele săptămâni.

"1. drepturile şi libertăţile cetăţenilor reprezintă baza pentru reforma Justiţiei. Nu există justiţie cu adevărat, dacă aceste drepturi sunt încălcate sau există constrângeri față de cetățeni. O justiție echitabilă este cea care nu lasă loc de interpretări și abuzuri din partea statului. Reforma justiției realizată de instituțiile statului trebuie făcută pentru a proteja cetățeanul, nu pentru a da liber la încălcări ale drepturilor acestuia.

2. şefii instituţiilor cheie din justiţie trebuie aleşi democratic. Trebuie să schimbăm o dată pentru totdeauna numirile făcute netransparent şi discreţionar, iar factorul politic trebuie înlăturat din numirile din justiție. Justiția nu poate fi făcută prin interpuși ai persoanelor aflate la un anumit moment într-o funcție de conducere în România, ci trebuie să existe numiri pe bază de competență și experiență.

3. fără ofiţeri acoperiţi în Justiţie şi fără echipament de ascultare în tribunale şi birourile magistraţilor. Din acest punct de vedere, România se aseamănă mai mult cu un stat totalitar, şi nu o spun doar eu, au spus-o judecătorii din sistem. Justiția nu trebuie să mai fie „câmpul tactic” al serviciilor, ci ea trebuie să fie independentă de orice influență venită din alte surse.

4. fără promovări netransparente şi procurori care devin peste noapte judecători; pentru că în acest mod nu mai există posibilitatea de a avea un proces echitabil, ci doar procese cu final decis înainte de analiza probelor. Judecătorii nu trebuie sa fie partenerii procurorilor, ci ei trebuie sa fie independenţi şi imparţiali. Judecătorul nu este apărătorul statului, ci el face justiţia, iar orice pact intre judecător si procuror, reprezentantul statului, înseamnă ca cetăţenii nu mai au nicio şansă la un proces corect", sunt principiile enunţate de preşedintele Senatului.

Tăriceanu îşi încheie postarea cu un P.S. în care afirmă că ministrul Justiţiei, Raluca Prună, este datoare faţă de români cu o serie de răspunsuri la întrebările privind urmărirea şi ascultarea românilor.

"Poate în al 25-lea ceas va dovedi că în România drepturile cetăţenilor nu sunt un lux, iar doamna Prună va acționa măcar o dată ca un ministru al Justiției dintr-un stat democratic, nu dintr-unul totalitar", conchide Tăriceanu.

Alte stiri din Politic

Ultima oră