Război nou între palatele Victoria şi Cotroceni pe tema salariilor dublate şi triplate de generalul Gabriel Oprea

10 Iul 2015
Război nou între palatele Victoria şi Cotroceni pe tema salariilor dublate şi triplate de generalul Gabriel Oprea
România intră într-o nouă criză. Politică şi instituţională! Datorită salariilor dublate şi triplate pentru preşedintele României, premier, miniştrii şi directorii serviciilor secrete prin Ordonaţă de Urgenţă, de către fostul premier interimar Gabriel Oprea. Această decizie a declanşat un nou război între palatele Victoria şi Cotroceni. În tot acest timp medicii, profesorii şi funcţionarii publici aşteaptă să li se mărească salariile tăiate în anul 2010 de Guvernul Boc. Dar, degeaba!

În timp ce premierul interimar, Gabriel Oprea, anunţa că îşi asumă răspunderea pentru această creştere controversată a salariilor, preşedintele României Klaus Iohannis declara din Palatul Cotroceni că decizia guvernului este „înţeleaptă, cu bătaie lungă”. „Mi se pare o intenţie înţeleaptă, cu bătaie lungă. Eu cred că putem să încadrăm această intenţie la categoria prevenirea corupţie. Până la urmă este un lucru destul de evident că remuneraţia unui demnitar reflectă într-o măsură rezonabilă poziţia în stat”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

La o zi distanţă după anunţul făcut de Gabriel Oprea, şi la cîteva mii de kilometri distanţă faţă de România, primarul oraşului Barcelona, Ada Colau, anunţa că îşi taie singură 27% din salariu.

Reacţia premierului Victor Ponta
Joi seară, premierul Victor Ponta declara la B1 TV că nu a fost de acord cu ordonanţa emisă de Gabriel Oprea. „Eu miercuri am ajuns la București și am aflat de ea. Eu i-am spus lui Gabriel Oprea, Rovanei Plumb și lui Eugen Teodorovici că nu sunt de acord cu ea. Ei au zis că e o discuție cu domnul Iohannis și nu am vrut să mă bag. Acum, văd că domnul Dan Mihalache spune că președintele nu s-a băgat și eu îl cred. Vom adopta o altă decizie și miercuri vom adopta o decizie prin care nu se mai măresc salariile demnitariilor decât în clipa în care se măresc la toți bugetarii. Sunt jocuri de 2 bani în care președintele face ceva și apoi dă vina pe altcineva.”, a declarat premierul Victor Ponta.

Reacţia ministrului Gabriel Oprea
În urma declaraţiilor făcute de Victor Ponta pe tema salarizării, Gabriel Oprea a încercat să facă lumină în acest caz susţinând că ideea măririi salariilor a aparţinut
"Guvernului și lui Victor Ponta". "Știu că premierul Victor Ponta și președintele Klaus Iohannis s-au pus de acord în principiu asupra adoptării unui act normativ prin care să fie majorate indemnizațiile demnitarilor, în contextul discuțiilor despre creșterea salariilor bugetarilor. Am lucrat cu ministrul Muncii și ministrul Finanțelor, ținând seama de principiul atragerii competenței și lupta împotriva corupției și din cei 71 de demnitari care erau vizați de proiectul de ordonanță, au rămas la final 48. Miniștrii muncii, finanțelor și justiției au susținut această ordonanță, iar poziția lor se regăsește în stenogramele ședinței de guvern", a declarat Gabriel Oprea pentru dcnews.ro. Totodată, Gabriel Oprea a mai precizat că miercuri dimineaţă l-a informat pe Victor Ponta în legătură cu ordonanţa.

"Președintele Klaus Iohannis nu mi-a cerut așa ceva, dar l-am informat în legătură cu adoptarea ordonanței", a mai spus Gabriel Oprea.

Reacţia lui Klaus Iohannis
Nici preşedintele României nu s-a lăsat mai prejos. Klaus Iohannis a anunţat pe contul său de facebook că, în legătură cu tema salarizării demnitarilor, dezbătută în aceste zile, a discutat de mai multe ori cu prim-ministrul această temă, la inițiativa acestuia.
"Subscriu ideii că remunerația demnitarilor trebuie să reflecte importanța lor în stat și că nu e posibil ca un ministru să aibă venituri mai mici decât proprii subordonați. Aceasta este o chestiune de principiu. Înțeleg și reacția oamenilor care așteaptă performanță din partea demnitarilor, după cum cred că o asemenea măsură trebuie în timp corelată cu reașezarea întregului sistem de salarizare. În rest, în ceea ce privește modalitățile de realizare a acestui principiu, ele revin în sarcina Guvernului și Parlamentului. Nu pot să accept însă ideea că un Guvern adoptă în mod solidar o anumită decizie, iar apoi prim-ministrul își propune să revină asupra ei. Aceasta ar fi o lipsă de coerență a actului guvernamental, care pune sub semnul întrebării dacă România mai are sau nu Guvern funcțional", a mai spus preşedintele Klaus Iohannis.

În urma acestei declaraţii, premierul Victor Ponta a făcut o precizare pentru opinia publică. Tot pe facebook. „Ultima discuţie a mea cu Dl Iohannis a fost în ziua de 5 iunie când mi-a cerut să demisionez/ de atunci nu am mai vorbit niciodată despre niciun subiect!”

Consilierul prezidenţial, Dan Mihalache, a încercat şi el să facă lumină în acest caz. El a declarat că preşedintele Klaus Iohannis nu i-a cerut lui Gabriel Oprea să emită Ordonaţa de Urgenţă. "Președintele Klaus Iohannis a spus foarte clar că e nevoie ca demnitarii să aibă o remunerație comparabilă cu importanța lor în stat. Domnul Oprea l-a informat pe domnul președinte că va da acea ordonanță. E un proiect mai vechi, din luna martie, de care știa și Victor Ponta. Forma în care s-a adoptat acest act normativ, poate fi discutat, dar era nevoie de așa ceva", a declarat Dan Mihalache la post de televiziune.

Reacţia Rovanei Plumb
În războiul declaraţiilor dintre cele două palate a intrat şi preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Rovana Plumb, ministrul Muncii. Aceasta susţine că a fost vorba despre o înţelegere între Klaus Iohannis şi Gabriel Oprea. "Atât eu, cât şi ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, precum şi premierul Victor Ponta am dorit să includem mărirea salariilor demnitarilor în pachetul mai larg de măriri de venituri pentru toţi bugetarii. Adică, în noua Lege a salarizării. În acelasi timp, am fost informaţi că există o decizie comună a preşedintelui României şi a Prim-ministrului interimar de a adopta această măsură mai rapid. Evident, nu am dorit să contestăm o astfel de decizie", a declarat Rovana Plumb.
Ministrul Rovana Plumb a ţinut să mai precizeze că în urma declaraţiilor făcute de consilierul prezidenţial, Dan Mihalache, care a infirmat dorinţa preşedintelui de adoptare cât mai rapid a controversatei Ordonanţe de Urgenţă, a constatat că a fost pusă în faţa unei neînţelegeri.

 

Alte stiri din Politic

Ultima oră