Referendumul din Grecia şi de ce riscă România să-şi piardă busola

05 Iul 2015
Referendumul din Grecia şi de ce riscă România să-şi piardă busola
 Europarlamentarul PSD, Victor Negrescu, comentează referendumul de azi, din Grecia, şi afirmă că dacă grecii vor transmite un mesaj care să zguduie major proiectul european și modelul birocratic occidental, atunci România riscă să-și piardă busola.

În opinia sa, referendumul din Grecia este este un test democratic menit să ilustreze capacitatea oamenilor de a se mobiliza împotriva dominației birocrației și capitalului, de a se exprima conștient cu privire la austeritate și de a participa decisiv la actul politic.

"Referendumul din Grecia este mai mult decât un exercițiu de imagine pentru guvernul condus de Alexis Tsipras, este un posibil moment de cotitură în politica europeană care ar conduce la apariția unui nou clivaj între democrați și birocrați", explică miza referendumului de duminică Victor Negrescu, conform unui comunicat al PSD, ce preia un articol al europarlamentarului publicat pe Blogurile Adevărul

Menționându-i pe Joseph Stiglitz, laureatul premiului Nobel pentru economie, și pe Hillary Clinton, candidat la președinția SUA, europarlamentarul compară situația Greciei cu cea a României.

"Se propune Guvernului grec să privatizeze apa potabilă, o resursă limitată în țară, și să vândă toată activitatea maritimă a țării, principalul sector economic din Grecia. Vi se par cunoscute aceste propuneri?

Eu fac parte din generația vândută în numele birocrației internaționale. Aproape tot ce avea România a fost vândut, am sacrificat totul, inclusiv tradițiile și valorile românești, pentru scopul măreț de a face parte din clubul țărilor din Vest", susţine Negrescu.

El afirmă însă că nu acuză şi se bucură că e o ţară membră a UE, dar se întreabă "dacă nu cumva am cedat prea ușor, dacă nu cumva puteam să mai păstrăm din mândria de a fi români măcar pentru a avea motive să cerem uneori respect din partea partenerilor noștri".

"Astăzi însă, ca stat, România, prin liderii săi — și știu asta direct de la sursă — nu are puterea să privească cu încredere spre propriii săi parteneri nici atunci când urmărește interesul românilor', motivează simpatia sa față de referendumul din Grecia europarlamentarul român.

Referindu-se la lipsa de transparență și de soluții a Președinției României cu privire la situația din Grecia, eurodeputatul explică dorința sa ca DA-ul să câștige prin faptul că țara noastră nu are astăzi un proiect de țară.

"În consecință, dacă duminică aș fi grec, aș avea toate motivele pentru a vota NU. Dar nu sunt, și ca român și european aș vrea să câștige DA-ul, pentru că România nu este pregătită de un alt drum.

Toate eforturile făcute de români au fost realizate în numele idealului Occidental. Am copiat, folosind interpretarea unor politicieni, modelul Vestic și s-a cerut populației să îndure toate greutățile în vederea realizării acestui deziderat. Dacă duminică Grecia va transmite un mesaj care să zguduie major proiectul european și modelul birocratic occidental, atunci România riscă să-și piardă busola", mai afirmă Victor Negrescu.

Citeşte mai multe ştiri din Politică!


Alte stiri din Politic

Ultima oră