Zi importantă pentru PSD. Comitetul Executiv Naţional decide alianţele în consiliile locale şi judeţene

07 Iun 2016 | scris de Veronica Micu
Zi importantă pentru PSD. Comitetul Executiv Naţional decide alianţele în consiliile locale şi judeţene

PSD împreună cu UNPR şi ALDE vor forma majoritate în 27 de consilii judeţene, plus Consiliul General al Municipiului Bucureşti, în timp ce PNL a obţinut un scor de peste 50%+1 în cinci CJ-uri, iar UDMR într-un singur judeţ; în ceea ce priveşte primăriile reşedinţă de judeţ PSD a câştigat 19 primării, PNL - 11 şi UDMR - 3

"Mâine (astăzi n.r.) vom avea CExN și ALDE convocarea unei structuri de conducere și, în zilele următoare, operaționalizăm aceste negocieri. Nu cere nimeni posturi, doar le așezăm, astfel încât să putem pune în practică proiectele. În toate județele unde PSD-ul are majoritate singur, ALDE va primi un post de vicepreședinte, chiar dacă noi facem majoritate singuri și, bineînțeles, și în județele unde facem împreună. Asta înseamnă colaborare și constituirea unei majorități. (...) Până la urmă, o înțelegere e bazată pe caracterul celor care o fac", a spus Dragnea.

”Din informaţiile parţiale pe care le avem până acum, PSD-ul are un număr de primării mai mare decât numărul de primării cu care a intrat în aceste alegeri”, a mai spus preşedintele PSD. 

La rândul său, co-președintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, s-a arătat mulțumit de scorul obținut la alegerile locale.

"Trebuie să ținem cont că ALDE este un partid înființat în urmă cu doar 10 luni și, prin urmare, există un deficit organizatoric care s-a resimțit în rezultatul unora dintre județe. Dar ceea ce este important este bilanțul global și acesta l-am făcut și noi, dar și împreună cu colegii de la PSD și suntem în măsură ca în momentul de față în 27 de județe să formăm împreună majoritățile în consiliile județene. Sunt, de fapt, 14 județe în care PSD-ul are singur majoritatea, dar ne-am înțeles să intrăm în această majoritate lărgită, sunt 11 județe unde PSD-ul cu noi va face majoritate și câteva județe unde stăm să vedem cum putem să alcătuim majoritățile pentru că ne mai trebuie consilieri în afară de cele două formațiuni — PSD și ALDE și, în felul acesta, cred că reușim să marcăm rezultatele pe care le-am obținut în bună parte din județele țării, inclusiv la București. Noi am făcut o înțelegere politică pe care și eu și colegii mei din ALDE, din PSD înțelegem să ne-o respectăm", a declarat Tăriceanu. 

PSD a câştigat postul de primar în 19 municipii reşedinţă de judeţ, în timp ce PNL are 11 primari şi UDMR trei.

Social-democraţii au obţinut un scor de peste 50% în 14 judeţe: Argeş, Bistriţa, Buzău, Botoşani, Dâmboviţa, Dolj, Giurgiu, Hunedoara, Ialomiţa, Mehedinţi, Olt, Teleroman, Vaslui şi Vrancea.

În aceste judeţe nu au nevoie de alianţe pentru a forma majoritate şi automat PSD va avea preşedinte de CJ.

În alte 10 judeţe şi municipiul Bucureşti în care PSD şi UNPR au candidat pe liste comune vor fi făcute alianţe cu ALDE pentru a forma majorităţi în consiliile judeţene şi Consiliul General al Municipiului Bucureşti. Acestea sunt: Bacău, Brăila, Bucureşti, Constanţa, Galaţi, Gorj, Iaşi, Prahova, Neamţ, Tulcea şi Vâlcea.

De asemenea, mai sunt alte două judeţe în care cele trei partide - PSD, UNPR şi ALDE - au candidat pe liste separate, dar vor forma majorităţi în Consiliile Judeţene. Acestea sunt Caraş-Severin şi Timiş.

PNL a obţinut un scor de peste 50%+1 la Consiliile Judeţene în cinci judeţe: Alba, Arad, Călăraşi, Ilfov şi Suceava.

UDMR va avea majoritate în Covasna, iar în alte opt judeţe vor fi formate alte majorităţi.

În ceea ce priveşte Consiliului General al Municipiului Bucureşti, majoritatea va fi asigurată de PSD-UNPR, care au candidat pe aceeaşi listă, şi ALDE.

 

Alte stiri din Politic

Ultima oră