UPDATE. Liderii PSD şi ALDE merg împreună la consultările cu Iohannis

19 Dec 2016 | scris de Gabriela Antoniu
UPDATE. Liderii PSD şi ALDE merg împreună la consultările cu Iohannis

"Domnul președinte a primit scrisoarea transmisă de PSD și ALDE și a fost de acord să-i primească la consultări împreună, mâine, de la ora 11,00", a declarat, marți, pentru Agerpres, Mădălina Dobrovolschi, purtătorul de cuvânt al șefului statului.

Liderii PSD şi ALDE au semnat luni un protocol de colaborare care prevede că cele două partide vor alcătui un program comun de guvernare și că vor avea un candidat unic pentru funcția de premier, propus de PSD. În virtutea acestui protocol, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu au anunţat că vor merge împreună la consultările de miercuri cu preşedintele Iohannis, deşi cele două partide au fost invitate separat şi în zile diferite la Cotroceni.

Conform protocolului, PSD si ALDE vor alcătui programul unic de guvernare prin armonizarea prevederilor din programele electorale ale celor două partide şi va susţine, prin vot în Parlamentul României, un guvern de coaliţie format din miniştri desemnaţi proporţional de PSD şi ALDE. Liviu Dragnea a admis luni că ALDE ar putea primi 3-4 ministere, dar a spus că printre acestea nu se numără portofoliul Justiţiei.

"La viitoarele consultări, am discutat cu colegii din PSD și având în vedere semnarea acestui protocol, în acest moment, noi vom participa împreună la consultările pe care președintele le va organiza pentru stabilirea prim-ministrului", a declarat Tăriceanu după semnarea Protocolului de guvernare, conform agerpres.ro.

Liviu Dragnea a spus că, având în vedere scorul obţinut de partidul său la alegeri, social-democraţii vor fi cei care vor face nominalizarea pentru postul de premier.

"O să îi trimitem președintelui, după această conferință de presă, o scrisoare în care o să îl anunțăm în mod oficial de constituirea acestei coaliții. O să trimitem și textul protocolului și o să-l informăm că mergem împreună și o să mergem miercuri la ora 11,00, când este invitat PSD", a mai spus liderul social-democrat.

Întrebat ce se va întâmpla dacă șeful statului va refuza propunerea PSD-ALDE, Dragnea a răspuns: "De foarte mult timp primesc întrebări care se bazează pe reaua credință a președintelui. Noi ne bazăm în continuare pe buna credință a președintelui și că va înțelege lucrul ăsta".

De asemenea, Dragnea a anunţat că urmează ca într-un timp rezonabil să se întâlnească cu liderii UDMR pentru a discuta despre eventualitatea şi oportunitatea unui protocol de susţinere parlamentară.

Alte stiri din Politic

Ultima oră