Propagandă nord-coreeană prin intermediul unui partid politic din România

24 Iun 2015
Propagandă nord-coreeană prin intermediul unui partid politic din România
 
Agenţia nord-coreană de presă Korean Central News Agency a dat publicităţii o ştire conform căreia un partid din România a publicat pe site-ul propriu o scurtă biografie a liderului de la Phenian, Kim Jong- il.  

Conform ştirii în limba engleză, publicată ieri la secţiunea Calendar, ar fi vorba de Partidul Socialist din România, iar scurta bigrafie ar fi fost publicată pe site-ul său acum o săptămînă, la 16 iunie.  "A brief biography of leader Kim Jong Il was posted by the Socialist Party of Romania on its website on June 16", scrie agenţia oficială de ştiri nord-coreeană.

Numai că în Registrul partidelor politice  de la Tribunalul Bucureşti nu există nici o formaţiune politică înregistrată sub denumirea Partidul Socialist din România. Există însă Partidul Socialist Român, fostul Partid Alternativa Socialistă (PAS), însă site-ul acestei formaţiuni nu a mai este actualizat din 17 mai. Nici pe site-urile organizaţiilor locale ale partidului din Bucureşti, Călăraşi, Olt sau Mehedinţi nu există o astfel de informaţie.

Alte partide care aveau cuvântul "socialist"  în titulatură au fost radiate. Este vorba despre Partidul Socialist al Renaşterii Naţionale, radiat în 2003, Partidul Socialist al Munciii, radiat tot în 2003, şi Partidul Socialist Unit, radiat în 2006.

Kim Jong il a murit în decembrie 2011. El a fost  fiul lui Kim Ir Sen, cel care a întemeiat regimul comunist nord-coreean, şi tatăl actualului lider de la Phenian, Kim Jong Un. Aniversările liderilor decedaţi sunt sărbători majore în Coreea de Nord.  Anul acesta, la 16 februarie, fostul lider al Coreei de Nord, Kim Jong Il, a fost sărbătorit cu focuri de artificii la Phenian, în ziua în care ar fi împlinit 73 de ani.

Conform rowikipedia.org, ca şi tatăl său, Kim Jong-il s-a bucurat de privilegii absolute și a avut un extraordinar cult al personalității în Coreea de Nord, unde Kim a fost venerat ca un erou, mare om politic, un "om măreț", și chiar, după cum relatează anumite surse, regele-zeu.



Alte stiri din Politic

Ultima oră