Proiect adoptat tacit de Senat: vot obligatoriu la parlamentare, amendă pentru absenteism

04 Mai 2015
Proiect adoptat tacit de Senat: vot obligatoriu la parlamentare, amendă pentru absenteism
Un proiect de modificare a Legii 35/2008, adoptat tacit de Senat, prevede că la alegerile parlamentare, votul va deveni obligatoriu pentru toţi cetatenii romani cu drept de vot, cu excepţia celor în vârstă de peste 80 de ani şi a celor cu boli cronice.

Prin introducerea obligativităţii prezenţei la vot, iniţiatorii vor responsabilizarea cetăţenilor, reducerea şanselor de fraudare a votului, mai multă reprezentativitate în Parlament şi mai multă legitimitate pentru Guvern.

Proiectul de lege prevede, totodată, amendarea celor care nu se prezintă la urne cu 1.000 de lei şi introduce noţiunea de "vot alb". "Conceptul de alegere nu poate fi asociat celui de obligativitate. Dar dreptul de a nu alege poate fi diferit de dreptul de a nu participa la vot, iar «votul alb» ar putea exprima aceasta diferenta. Asadar, odata cu introducerea votului obligatoriu, pe buletinele de vot trebuie introdusa o casuta pentru asa-zisul «vot alb» (ca de exemplu: Suedia). Un astfel de vot ar reprezenta o sancţiune pentru clasa politică, care ar deveni mai responsabilă faţă de cetăţenii ale căror interese le reprezintă", explică iniţiatorii, conform avocatnet.ro.

Dacă voturile alegătorilor din patrulaterul alb cu sintagma "Niciunul dintre candidaţi nu corespunde" vor ajunge la 50% plus unu, autorităţile vor fi nevoite să organizeze un nou tur de scrutin.
Senatul este prima cameră sesizată cu acest proiect de lege, trimis spre dezbatere Camerei Deputaţilor căreia îi aparţine decizia finală.
Votul obligatoriu a fost introdus în şase state din UE, iar patru dintre acestea sancţionează absenteismul - Cipru, Grecia, Luxemburg şi Belgia. Votul este obligatoriu şi în Italia şi Portugalia, dar acolo nu se aplică sancţiuni. 

Alte stiri din Politic

Ultima oră