Propunere pentru Cioloş: Programul "Prima Baie" sau "De la lighean la cadă"

21 Apr 2016 | scris de Gabriela Antoniu
Propunere pentru Cioloş: Programul

Deputatul PSD atrage atenţia că doar 45% din gospodăriile din România au apă curentă în locuință şi doar 28% din gospodării au un grup sanitar în interiorul locuinței. Obiectivul acestui program este dotarea minimală cu obiectele sanitare necesare a unui procent semnificativ din gospodăriile care au apă curentă, dar nu au o baie funcțională.

"Aceste gospodării sunt situate în special în mediul rural și supuse unor riscuri uriașe de sănătate cauzate de lipsa unei băi funcționale în interiorul locuinței și implicit a igienei corespunzătoare. Beneficiarii principali ai unei astfel de măsuri sunt gospodăriile unde există apă curentă și mai trebuie doar convertită o încăpere în baie. Este vorba de aproximativ 17% din gospodării, acest procent însemnând aproximativ 186.000 de români, la o medie de 2,8 persoane/gospodărie", spune Aurelia Cristea, pe site-ul personal.

Ea arată că o estimare a costurilor minime de achiziție pentru obiectele sanitare și de igienă intimă necesare echipării unei băi funcționale se situează între 190 și 215 Euro. Ca atare, un program de tipul Prima Baie (similar cu programe de tip Prima Casă, Primul Laptop) prin care să fie acordată o subvenție de 200 Euro pentru astfel de achiziții ar fi o abordare oportună și cu rezultate concrete. Suma menționată a luat în considerare bunurile care asigură funcționalitatea unei băi. Programul ar putea fi etapizat începând cu anul 2017.

 

Alte stiri din Politic

Ultima oră