Premierul Grindeanu: Avem voie să dăm grațiere și amnistie

18 Ian 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Premierul Grindeanu: Avem voie să dăm grațiere și amnistie

Pe fondul disputelor privind emiterea unei ordonanţe de urgenţă privind graţierea şi amnistia, premierul Sorin Grindeanu a declarat miercuri că subiectul nu a fost pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern şi, ca atare, nu s-a discutat, indiferent de "prezența sau neprezența domnului Iohannis". Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, susţine însă că România trebuie să dea o lege a grațierii de care ar putea beneficia aproximativ 2.500 de persoane, nivelul de ocupare a închisorilor fiind de peste 150%.

Ministerul Justiţiei a finalizat marţi două acte normative, unul dintre ele vizând graţierea, nu şi aministia, faptele grave, cele de corupţie nefiind incluse, a declarat Iordache, la finalul şedinţei de Guvern prezidate de preşedintele Iohannis.

"Conform Constituției, avem voie să dăm grațiere și amnistie? Scrie că avem voie să facem lucrurile astea? Da. Deci nu sunt împotriva legii", a spus premierul, într-o conferinţă de presă susţinută împreună cu ministrul Justiţiei, după şedinţa de guvern.

Un al doilea act normativ vizează "hotărârile Curţii Constituţionale privind anumite fapte care trebuie să fie mai bine precizate". Grindeanu a spus că în proiectele promovate de Ministerul Justiţiei, abuzul în serviciu şi conflictul de interese nu se dezincriminează, ”dar se clarifică aceste lucruri în concordanţă cu deciziile Curţii Constituţionale”.

”Nu se dezincriminează abuzul în serviciu, conflictul de interese, dar se clarifică aceste lucruri din punctul de vedere al Ministerului Justiţiei în concordanţă cu deciziile Curţii Constituţionale. Orice decizie a CCR este obligatorie, nu ne putem face că nu avem”, a afirmat premierul.

Întrebat dacă se modifică definiţia abuzului în serviciu, ministrul Justiţiei a spus că aceasta se modifică ”în concordanţă cu decizia CCR”. El a precizat că această lege nu va viza faptele grave precum corupția sau spălarea de bani.

Iordache a mai spus că cele două acte normative au fost trimise spre consultare CSM şi celorlalte instituţii abilitate, în cursul zilei urmând să fie puse în dezbatere publică. 

 

 

Alte stiri din Politic

Ultima oră