Liberalii atacă la CCR respingerea urmăririi penale a premierului Ponta

10 Iul 2015
Liberalii atacă la CCR respingerea urmăririi penale a premierului Ponta
153 de deputaţi PNL au atacat la Curtea Constituţională articolul 157 din Regulamentul Camerei Deputaţilor şi hotărârea acestui for legislativ prin care a fost respinsă cererea DNA privind urmărirea penală a premierului Victor Ponta pentru conflict de interese. Anunţul a fost făcut de  prim-vicepreședintele PNL, Ludovic Orban. CCR va dezbate la 15 iulie sesizarea PNL.

Semnatarii sesizării susţin că prevederile articolul 157 (alin7) din Regulamentul Camerei este o normă juridica adoptată nelegal pentru că încalcă normele de tehnică legislativă, fiind redactată  într-o formă ambiguă, vădit neconstituțională care a generat adoptarea prin abuz mai întâi a Proiectului de hotărâre și, mai apoi, a Hotărârii Camerei Deputaților
nr. 53/9 iunie 2015 privind cererea de urmărire penală a premierului Victor Ponta, deputat PSD, pentru conflict de interese.

"Ambiguitatea normei juridice alin. (7), art. 157, pe care noi o considerăm neconstituțională, constă în faptul că permite Comisiei juridice să întocmească atât un Proiect de hotărâre care să garanteze dreptul Camerei de a cere urmărirea penală a unui deputat, cât și un Proiect de hotărâre cu un conținut care să încalce dreptul suveran al Camerei Deputaților de a
cere urmărirea penală a unui deputat, așa cum este statuat în Constituție la art. 109, alin. (2) și să împiedice exercitarea dreptului deputatului (drept constituțional prevăzut în art.34 lit. h si lit. j din Statutul Deputaților și senatorilor) de a vota și cere punerea sub urmărire a membrilor Guvernului. Împiedicându-se, totodată, și înfăptuirea justiției (în acord cu prevederile art.124 alin. (1) si (2) din Constituție), în condițiile în care deputații sunt puși în imposibilitatea de a mai decide urmărirea penală a unui deputat membru al Guvernului, deși condițiile de fapt și drept ar fi îndeplinite, și astfel autoritatea judecătorească nu mai poate fi legal sesizată și nu se mai poate înfăptui justiția", se arată în sesizarea PNL.

De asemenea liberalii, susţin că hotărîrea prin care Camera Deputaţilor a respins urmărirea penală a premierului Ponta este nelegală deoarece Comisia juridică a propus plenului un proiect de hotărâre cu articol unic, conținând negația ,,să nu ceară urmărirea penală”, interpretând dispoziţiile primei teze a alineatului (1) al articolului 157 din Regulamentul Camerei Deputaților, care menționează că „proiectul de hotărâre privind cererea de urmărire penală, întocmit de Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi se adoptă cu votul majorităţii deputaţilor prezenţi, cu respectarea prevederilor art. 67 din Constituţia României, republicată”.

În opinia semnatarilor, proiectul de hotărîre emis de Comisia Juridică are un conținut care încalcă dreptul suveran al Camerei Deputaților de a cere urmărirea penală a unui deputat, așa cum este statuat în Constituție la art. 109, alin. (2), potrivit căruia „Numai Camera Deputaţilor, Senatul şi Preşedintele României au dreptul să ceară urmărirea penală a
membrilor Guvernului pentru faptele săvârşite în exerciţiul funcţiei lor[…]”.

"În aceste condiții, Camera Deputaților este împiedicată să ceară urmărirea penală, fapt care ne îndreptățește să considerăm că se împiedică formularea unei cereri de urmărire penală față de un ministru sau fost ministru care este și deputat.Se încalcă astfel prevederile Constituției de la art. 16, alin (1) potrivit cărora „Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări”, precum și alin.(2): „Nimeni nu este mai presus de lege.”

Cu alte cuvinte, foști sau actuali membri ai guvernului care sunt și deputați se află deasupra legii și nu sunt egali celorlalți cetățeni.De asemenea, se creează condițiile, aparent legale, prin care autoritatea judecătorească este împiedicată să înfăptuiască justiția, încălcându-se prevederile art. 124 alin. (1) și (2) din Constituție!", se mai arată în sesizarea PNL.

În aceste condiţii, liberalii susţin că singura opțiune a deputaților care nu au putut să își exprime prin vot opțiunea față de a cere urmărirea penală a premierului Ponta, este doar sesizarea cu privire la neconstituționalitatea prevederilor alin. (7) al art. 157 din Regulamentul Camerei Deputaților, și, în consecință, a hotărârii nr. 53/9.06.2015 adoptată cu încălcarea dispozițiilor constituționale.

Prin urmare, plenul Camerei Deputaților nu a pus în aplicare dispozițiile constituționale, deși reprezentanții PNL au solicitat ca dreptul deputaților de a putea vota pentru adoptarea cererii de urmărire penală a premierului Ponta să fie respectat, mai spun semnatarii sesizării.

La începutul lunii iunie, plenul Camerei Deputaţilor a decis cu 231voturi ”pentru” și 120 ”împotrivă” respingerea cererii privind urmărirea penală a premierului Ponta pentru conflict de interese.

Citiţi mai multe ştiri din Politică!





Alte stiri din Politic

Ultima oră