PNL cere reluarea votului în Senat pentru cererea de urmarire penală a lui Gabriel Oprea

22 Sep 2016 | scris de Veronica Micu
PNL cere reluarea votului în Senat pentru cererea de urmarire penală a lui Gabriel Oprea

"Îi propunem lui Liviu Dragnea să aplice în cazul lui Gabriel Oprea aceeași măsură pe care a avut-o atunci când a reluat votul asupra ”Legii defăimării”, anume să accepte reluarea votului. (...)

Drept suport pentru această acțiune indicăm decizia Curții Constituționale nr. 223/2016, care în baza articolului 64 din Constituție permite reluarea votului prin decizia plenului camerei respective întrucât ”constituie o manifestare a principiului autonomiei regulamentare a celor două Camere ale Parlamentului”.

Totodată, considerăm că cel mai sănătos lucru pentru viitor este acela de a accepta propunerea PNL de eliminare a practicii votului secret în Parlament, care ”alterează principiul transparenţei şi posibilitatea de control din partea alegătorilor" (1991 - Comisia de redactare a Constituției, argumentație împotriva includerii în Constituție a procedurii votului secret)", se arată în comunicatul PNL.

Gabriel Oprea a scăpat de urmărirea penală, după ce, în 19 septembrie, senatorii au respins cererea procurorului general de încuviinţare a începerii urmăririi penale, pentru ucidere din culpă, a fostului ministru de Interne.

Au fost 73 de voturi ”împotriva” cererii Parchetului General, 45 ”pentru” şi şase abţineri. Votul a fost secret, cu bile

 

Alte stiri din Politic

Ultima oră