Pensii de serviciu: Parlamentarii, generoşi cu ei, dar şi cu funcţionarii din Casa Poporului

02 Iul 2015
Pensii de serviciu: Parlamentarii, generoşi cu ei, dar şi cu funcţionarii din Casa Poporului
 La câteva zile după ce şi-au votat pensii speciale, asigurându-şi bătrâneţile, deputaţii şi-au revărsat generozitatea şi asupra funcţionarilor parlamentari. Ei au adoptat un proiect de lege, aflat acum la promulgare, prin care acordă pensii de serviciu şi celor care îi slujesc -funcţionarii parlamentari.

Adoptat de Senat la 29 iunie, deputaţii au reuşit într-o singură zi, respectiv la 30 iunie când se încheia sesiunea parlamentară, să treacă proiectul de lege, care modifică Statutul funcţionarului public parlamentar, prin toate procedurile parlamentare: să-l prezinte în Biroul Permanent, să ceară avize de la comisii, să le primească, să i facă raport în comisia de specialitate, să-l pună pe ordinea zi a plenului şi să-l şi adopte. Un adevărat record pentru un Parlament în care legile zac cu anii prin sertare.

Graba deputaţilor se justifică atunci când vine vorba de un scop nobil - reintroducerea pensiilor de serviciu pentru funcţionarii parlamentari, eliminate de Guvernul Boc. Funcţionarii publici nu pot însă cumula pensia de stat cu cea de serviciu, la data vîrstei de pensionare urmând să aleagă între cele două. În schimb, ei pot cumula pensia pentru limită de vârstă sau de serviciu cu salariul dacă la data pensionării ocupă o altă funcţie sau au o altă ocupaţie.

Conform proiectului de lege, trimis astăzi la Cotroceni pentru promulgare, funcţionarii parlamentari cu un stagiu de cotizare de 30 de ani, din care cel puţin 14 ani în structurile Parlamentului, beneficiază de pensie de serviciu în cuantum de 80% din media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni înainte de data pensionării. Valoarea pensiei  de serviciu nu poate depăşi însă nivelul salariului de bază brut, inclusiv sporurile, precum şi indemnizaţia de conducere şi salariu de merit din ultimele 12 luni anterioare datei pensionării, al funcţiei deţinute sau al funcţiei asimilate, după caz.

Bonusuri şi minusuri

Pentru fiecare an ce depăşeşte vechimea de 14 ani în Parlament se adaugă la cuantumul pensiei cîte 1% din venit, fără a depăşi depăşi venitul brut avut la data pensionării. Pensiile de serviciu se actualizează prin aplicarea la cuantumul pensiei de serviciu aflate în plată a procentului de majorare a salariului de bază de care beneficiază funcţionarul public parlamentar aflat în activitate, cu acelaşi stagiu de cotizare, nivel de salarizare şi funcţie publică. Dacă în urma actualizării rezultă o pensie mai mică, se păstrează pensia aflată în plată.

Dacă  există funcţionaro cu o vechime cuprinsă între 4 şi 14 ani în Parlament,  beneficiază şi ei de pensie de serviciu, dar cuantumul acesteia se micşorează cu 1% pentru fiecare an lipsă din vechimea minimă de 14 ani. 

Actul normativ mai prevede că partea din pensia de serviciu care depăşeşte nivelul pensiei din sistemul asigurărilor sociale de stat  se suportă din bugetul de stat. De asemenea, legea prevede că funcţionarii publici parlamentariu care au stagiu de cotizare de 30 de ani, din care cel puţin 14 ani în Parlament, pot solicita pensionarea şi înainte de împlinirea vîrstei de pensionare dar nu mai devreme de 60 de ani. Şi în aceste condiţii, funcţionarii publici parlamentari vor beneficia de pensie de serviciu, în aceleaşi condiţii.

Spre exemplu, în prezent, conform declaraţiilor de avere, un funcţionar parlamentar, şef de serviciu din Departamentul Legislativ, câştigă peste 7000 de lei lunar, iar un consilier parlamentar peste 3000 de lei. 

Citeşte şi alte ştiri din Politică!


Alte stiri din Politic

Ultima oră