UPDATE: Legea prin care se dublează alocaţiile copiilor a fost promulgată de preşedinte. Ce spune premierul Ponta

01 Iun 2015
UPDATE: Legea prin care se dublează alocaţiile copiilor a fost promulgată de preşedinte. Ce spune premierul Ponta
Preşedintele României, Klaus Iohannis, a promulgat legea prin care alocaţiile copiilor vor creşte de la 42 de lei la 84 de lei. Această lege intră în vigoarea după ce va fi publicată în Monitorul Oficial.

"Salut promulgarea legii care dublează alocațiile. Avem fonduri pentru a începe plata lor! Azi - zi importantă: ‪#‎TVA‬ redus și ‪#‎alocații‬ duble!", a scris ulterior premierul Ponta pe Facebook.

În dimineaţa zilei de 20 mai a.c., deputaţii au aprobat un amendament depus de PNL la proiectul de aprobare a OUG 65/2014, ce prevede dublarea alocaţiilor pentru copii de la 42 lei la 84 de lei, deşi amendamentul fusese respins cu o zi în urmă de Comisia de muncă.

Atunci, plenul Camerei Deputaţilor a dat votul final pe ordonanţa ce dublează alocaţiile copiilor, actul normativ fiind aprobat cu 332 de voturi pentru şi două abţineri. Înainte de vot, în şedinţa de Guvern, premierul Victor Ponta a declarat că autorii amendamentului de dublare a alocaţiilor pentru copii nu au indicat şi sursele de finanţare ale acestei măsuri, aşa cum prevede Constituția. „Tot noi o să trebuiască să vedem de unde găsim banii”, a spus Ponta. El a adăugat că finanțarea unei asemenea măsuri se poate asigura anul acesta și în 2016.

Ulterior, după votul din plenul Camerei, Ponta a anunţat că impactul financiar pentru acest an este de 900 de milioane lei, şi, pentru ca măsura să rămînă în vigoare, le-a cerut parlamentarilor să găsească soluţii de finanţare.

La rândul său, ministrul Muncii, Rovana Plumb, a anunţat că va transmite o adresă prin care solicită Curţii Constituţionale lămuriri dacă alocaţia de stat pentru copii este un drept universal egal sau poate fi acordată diferenţiat, în funcţie de veniturile unei familii.(P.Z.)  

Alte stiri din Politic

Ultima oră