Lege în dezbatere publică: cetăţenii întreabă, primariii răspund

07 Mai 2015
Lege în dezbatere publică: cetăţenii întreabă, primariii răspund
 Un proiect de lege aflat în dezbatere publică pe site-ul Camerei Deputaţilor propune completarea Legii administraţiei publice locale astfel încât consiliile locale să organizeze şedinţe în care să răspundă întrebărilor cetăţenilor.

Prin acest proiect de lege, iniţiatorul, deputatul PNL Ioan Oltean, spune că vrea să ofere cetăţenilor un mijloc de comunicare cu conducerea administraţiei publice, prin intermediul aleşilor locali. În opinia sa, organizarea unei sesiuni de întrebări orale pe teme de actualitate locală este un instrument indispensabil atât pentru democraţia locală, cât şi pentru guvernarea locală.

Ca atare, Oltean propune ca în localităţile de peste 5000 de locuitori, Consilul local să fie obligat să organizeze trimestrial o şedinţă dedicată întrebărilor şi răspunsurilor pe teme de actualitate ale administraţiei locale. Aceste întrebări vor fi adresate exclusiv primarului şi viceprimarilor demembrii Consiliului local. Şedinţa de consiliu local dedicată strict întrebărilor va fi prezidată de un consilier local desemnat din rîndul opoziţiei.

Formularea întrebărilor adresate primarului şi viceprimarilor va avea la bază o consultare prealabilă cu cetăţenii din localitate pe teme de actualitate locală. Şedinţa trebuie să dureze cel puţin o oră, iar întrebările reprezentanţilor puterii vor alterna cu cele ale reprezentanţilor Opoziţiei, ordinea de începere fiind trasă la sorţi.

Proiectul de lege aflat în dezbatere publică până la 25 mai, nu prevede însă sancţiuni pentru autorităţile locale care nu organizează astfel de şedinţe speciale.

Alte stiri din Politic

Ultima oră