A încălcat sau nu Klaus Iohannis legea la „Masa Tăcerii“? ANUNŢUL Primăriei Târgu-Jiu

31 Oct 2016 | scris de Mara Răducanu
A încălcat sau nu  Klaus Iohannis legea la „Masa Tăcerii“? ANUNŢUL Primăriei Târgu-Jiu

 

Potrivit oficialilor din primărie, Klaus Iohannis nu a încălcat legea când s-a așezat pe scaunul aparținând Mesei Tăcerii, pentru că gestul său nu a fost unul menit să deterioreze opera artistică.

„Având în vedere art. 1, alin. b din Hotărârea Consiliului local al Municipiului Târgu-Jiu cu privire la instituirea unor reguli referitoare Ia protejarea obiectelor de artă şi de mobilier urban de pe raza Municipiului Târgu-Jiu, nr. 192 din 2010, suntem în măsură să facem următoarea precizare:
Orice persoană care se aşează, cu bune intenţii, fără să afecteze în vreun fel piesele componente al Mesei Tăcerii, ori cele de pe Aleea Scaunelor, cu scopul de a se fotografia şi fără unul vădit de distrugere, nu se află într-o situaţie de încălcarea a legii.

Menţionăm că, Primăria Municipiului Târgu-Jiu în calitatea sa de proprietar este preocupată constant de protejarea operelor componente ale Ansamblului Monumental „Calea Eroilor” cautând soluţii tehnice care să amelioreze, atât factorii de mediu, cât şi cei antropici.
Respectând dorinţa marelui nostru sculptor care spunea că: „Aş vrea ca lucrările mele să se ridice în parcuri şi grădini publice, să se joace copiii peste ele, cum s-ar fi jucat peste pietre şi monumente născute din pământ, nimeni să nu ştie ce sunt şi cine le-a făcut dar toata lumea să simtă necesitatea şi prietenia lor, ca ceva ce face parte din sufletul Naturii...”, nu facem altceva decât să rămânem un factor de echilibru între toţi cei care vizitează operele brâncuşiene amplasate în cele două parcuri ale oraşului, păstrând, în acelaşi timp, o profundă şi vie recunoştiinţă faţă de întreaga moştenire brâncuşiană'', precizează comunicatul.

Klaus Iohannis a participat, vineri, la ceremoniile prilejuite de comemorarea eroilor bătăliei de pe Jiu, din octombrie 1916. După evenimentul care a avut loc în apropierea Coloanei Infinitului, preşedintele României a acceptat invitaţia autorităţilor locale şi a vizitat şi operele din Parcul Central. La Masa Tăcerii, şeful statului s-a fotografiat în timp ce stătea pe unul dintre scaune, deşi la câţiva metri de operă era afişat mesajul: ”Stimaţi vizitatori, să păstrăm intactă moştenirea Brâncuşi pentru generaţiile următoare. Vă rugăm să evitaţi contactul cu operele!”.

Alte stiri din Politic

Ultima oră