Iohannis: Demisia lui Ponta este singura posibilitate de a ieși repede din această situație

05 Iun 2015
Iohannis: Demisia lui Ponta este singura posibilitate de a ieși repede din această situație
Președintele Klaus Iohannis a declarat, in primul interviu acordat dupa ce DNA a anuntat inceperea urmaririi penale in cazul premierului Victor Ponta, că este vorba despre o situație nemaiîntâlnită, cu o ”greutate politică deosebită”.

Seful statului i-a cerut deja, intr-o declaratie de presa, demisia premierului, insa Ponta a refuzat, sustinand ca, avand in vedere ca Parlamentul e cel care l-a numit in functie, doar Parlamentul il poate inlatura.

”Este inadmisibil ca o persoana invinuita de fapte penale sa fie prim-ministru, iar Romania nu isi permite o criza politica. Din aceste motive i-am solicitat demisia. E singura posibilitate acum de a iesi repede din aceasta situatie”, a explicat, din nou, președintele, vineri seară. ”Evident prezumtia de nevinovatie functioneaza pentru orice persoana, dar in politica lucrurile nu sunt chiar asa de simple si un politician cu o functie inalta in stat oriunde in lume isi da demisia tocmai pentru a nu periclita imaginea tarii”, a  adăugat șeful statului.

Iohannis a precizat că speră să nu se ajungă la deminterea premierului,  dar acțiunile sale depind de cele ale lui Victor Ponta. ”Cum v-am spus, prima optiune pe care o vad ca fiind cea mai buna e o demisia Guvernului, care ne pune intr-o sitautie inedita de a avea alt guvern, dar criza nu ar fi una profunda in situatia in care Camera Deputatilor incuviinteaza urmarirea penala, voi lua o decizie si in functe de actiunile premierului”.

Întrebat ce se va întâmpla daca premierul își va da demisia, președintele a precizat că vor fi consultări cu partidele politice și va fi desemnat un nou premier. ”Dar acum este putin devreme sa vorbim despre astfel de lucruri”, a spus Iohannis. Președintele a punctat că își păstrează opțiunea de a-l numi pe Cătălin Predoiu premier. ”Eu tind să-mi țin promisiunile”, a spus Iohannis.

Premierul Victor Ponta a mers, vineri dimineata, la sediul DNA din Capitala, unde i s-a adus la cunostinta ca este urmarit penal, avand calitatea de suspect, in dosarul Turceni-Rovinari in care este implicat si senatorul PSD Dan Sova.

Ca urmare a acestor acuzatii DNA, presedintele Klaus Iohannis i-a cerut demisia premierului Victor Ponta. In replica, prim-ministrul a spus ca Parlamentul l-a numit in functie si doar Parlamentul il poate demite.

Proteste in care s-a cerut demisia lui Victor Ponta au avut loc, vineri seara, in Piata Victoriei din Bucuresti si in Piata Unirii din Cluj.


Alte stiri din Politic

Ultima oră