Iohannis speră la un acord cu Canada pe tema eliminării vizelor

19 Oct 2016 | scris de Gabriela Antoniu
Iohannis speră la un acord cu Canada pe tema eliminării vizelor

"Sper că vom putea ajunge la un acord cu partea canadiană în chestiunea revizuirii vizelor. Dacă se ajunge la o înţelegere rezonabilă, ne vom retrage rezervele pe acest acord. O înţelegere rezonabilă înseamnă o înţelegere pentru liberalizarea vizelor, într-un termen rezonabil. O înţelegere rezonabilă înseamnă pentru noi ridicarea vizelor pentru Canada în 2017, nu în 2018", a declarat Klaus Iohannis într-o conferinţă de presă organizată înaintea plecării la Summitul UE de la Bruxelles.

Conform unor surse diplomatice, citate de presa de la Bruxelles şi preluate de TVR, premierul canadian Justin Trudeau condiţionează o eventuală declaraţie privind regimul de vize pentru România şi Bulgaria de susţinerea belgienilor francofoni, sporind incertitudinea.

"România consideră în acest moment că un acord pentru eliminarea vizelor nu depinde decât o decizie politică. La nivel tehnic sunt făcuţi toţi paşii necesari şi, până când nu va fi găsit acest acord, România nu îşi poate ridica rezervele cu privire la Acordul CETA între Comisia Europeană şi Canada", a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Liviu Iolu, la Palatul Victoria. Ultima carte se joacă joi, la Bruxelles.

Pe plan intern, şeful statului a criticat Parlamentul pentru că "se ocupă pe bandă rulantă de chestiuni populiste" şi a refuzat să spună dacă ministrul Justiţiei, Raluca Prună, ar trebui să demisioneze, aşa cum au cerut iniţiatorii moţiunii simple, adoptate marţi de Camera Deputaţilor. Iohannis a spus că e treaba premierului dacă o meţine sau nu în funcţie, iar Cioloş a dat un răspuns clar în acest caz. Şeful executivului a spus că Raluca Prună trebuie să-şi continue activitatea la Ministerului Justiţiei.

Iohannis a mai spus că nu este împotriva căsătoriilor între persoane de acelaşi sex. “În privinţa modificării Consituţiei nu este rândul meu să vorbesc despre asta. O să vorbesc pe urmă. Ce pot să spun este că eu provin dintr-o minoritate etnică şi dintr-una religioasă. Trebuie să revenim la toleranţă, cu bune şi cu rele. Nu toate grupurile etnice şi religioase sunt la fel. Este greşit să dăm ascultare şi să mergem pe calea fanatismului reliogios. Nu cred în ele şi nu le sprijin. Sunt adeptul deschiderii şi toleranţei către celălalt”, a declarat şeful statului, chestionat pe această temă.

Alte stiri din Politic

Ultima oră