Gabriela Firea: O retragere a lui Liviu Dragnea ar fi benefică pentru partid și pentru țară. De ce nu a mers la nunta fiului lui Dragnea

05 Sep 2018 | scris de Marina Constantinoiu
Gabriela Firea: O retragere a lui Liviu Dragnea ar fi benefică pentru partid și pentru țară. De ce nu a mers la nunta fiului lui Dragnea

Primarul general, Gabriela Firea, a apreciat marţi, la TVR, că o retragere a lui Liviu Dragnea de la conducerea Partidului Social Democrat "ar fi benefică", în cazul în care liderul PSD nu reuşeşte să îşi schimbe modul de lucru, acela de a se consulta "doar cu două-trei persoane".

"Este doar punctul meu de vedere, nu m-am consultat cu alţi colegi. Din punctul meu de vedere, da (ar trebui să facă un pas în spate, n.r.). (...) Este doar punctul meu de vedere, nu m-am consultat cu nimeni, nu am cerut acceptul nimănui. Ori schimbă modul de lucru şi renunţă la a se mai consulta doar cu două-trei persoane - multe care nici nu fac parte din Guvern - deci ori schimbă total modul de lucru, dar nu cred că poate să lucreze în acest sens, pentru că ar fi făcut-o - dacă poate, ar fi minunat - dacă nu, cred că o retragere ar fi benefică pentru partid, dar nu atât mai puţin pentru partid, cât pentru ţară", a precizat Firea, întrebată fiind dacă Liviu Dragnea ar trebui "să facă un pas în spate".

Cu cine se consultă Dragnea

În ce priveşte persoanele cu care se consultă Dragnea, Firea a menţionat că sunt "câţiva apropiaţi", mai mult din afara partidului, iar apropiaţii din interiorul partidului sunt "din ce în ce mai puţini", relatează agerpres.ro.

"În ceea ce priveşte propunerile legislative sau iniţiativele guvernamentale care sunt cu impact public, care sunt mai sensibile, care trebuie comunicate şi explicate în mod public, cred că ar fi fost mult mai înţelept şi democrat să discute anterior cu membrii BPN, cu membrii Comitetului Executiv, pentru a găsi cele mai bune soluţii. A crede că doar un consilier sau a crede că doar un consultant deţine adevărul absolut nu este în regulă. De ce? Pentru că întreaga echipă suferă. Nu acei consilieri sau nu acei consultanţi decontează, ci noi toţi, ca echipă. (...) Este nedemocratic ca vicepreşedinţii partidului şi membrii comitetului executiv să afle lucruri importante despre Guvern şi Parlament de pe surse, de pe site-uri", a afirmat Firea.

Guvernul din Teleorman

Potrivit acesteia, sunt mulţi membri ai PSD, chiar vicepreşedinţi, care după căderea Guvernului Tudose au aflat "pe surse" sau din presă care sunt candidaţii pentru funcţia de premier. Firea a adăugat că acest lucru "nu este normal".

"Seara a propus-o pe doamna Carmen Dan. Pentru că au fost câţiva colegi pe care i-a chemat şi s-au opus, a schimbat cu doamna Dăncilă, dar restul, practic, aflau pe surse", a declarat ea.

Întrebată de ce s-au opus membrii PSD consultaţi unei nominalizări a lui Carmen Dan, Firea a răspuns că nu a fost de faţă, dar că aceştia i-au spus că "nu poate fi tot Guvernul de la Teleorman".

"Doamna Dăncilă, având această anvergură europeană, nu a fost considerată ca o exponentă a judeţului Teleorman. S-a considerat că este un europarlamentar român, la al doilea mandat, cu o relaţie bună la Bruxelles cu oameni politici influenţi din Europa. Spun sincer că am susţinut-o şi că Bucureşti a fost prima organizaţie, împreună cu Ilfov, care i-am acordat public susţinere şi chiar nu regret acest lucru", a declarat Firea.

Nunta fiului lui Dragnea

Primarul general, Gabriela Firea, a precizat marţi că a oficiat cununia civilă a fiului lui Liviu Dragnea pentru a-şi onora promisiunea faţă de cei doi miri, dar că nu a dorit să participe la nuntă, având în vedere discuţiile şi mesajele pe care le-a avut cu preşedintele Partidului Social Democrat.

"Am promis celor doi tineri că voi oficia cununia civilă cu mult înainte de a avea ultimele discuţii cu domnul Dragnea, din care a reieşit că nu va schimba nimic în atitudinea faţă de mine şi am vrut să mă ţin de cuvânt faţă de cei doi tineri, pentru că ei nu au nicio vină şi în continuare consider că nu am făcut un lucru rău. (...) Ar fi fost urât din partea mea să nu merg să oficiez cununia civilă, dar a fi mers la nuntă şi a fi stat la masă, a socializa, a mânca, a dansa, a mă simţi bine ar fi însemnat să îmi fie ruşine de mine, având în vedere discuţiile şi mesajele şi tot ceea ce se întâmplase între mine şi domnul Dragnea - atât mie, cât şi soţului meu - şi am luat decizia, în familie, de a nu participa, în primul rând pentru a nu fi ipocriţi şi să mergem la o nuntă de dragul aparenţelor", a declarat Firea pentru TVR.

Lipsă de comunicare

Ea a menţionat de asemenea că proiectele "delicate, care creează o problemă PSD şi au creat în ultima perioadă o dificultate de comunicare şi de percepţie publică" nu au fost decise într-un cadru larg, democratic, în forurile de conducere ale partidului, ci de "un grup restrâns".

Firea a adăugat că în urmă cu aproximativ o jumătate de an şi-a dat seama că anumite proiecte ale Primăriei sunt blocate la nivelul ministerelor, din dorinţa lui Liviu Dragnea.

"Am încercat să am mai multe discuţii, i-am spus că timpul trece, am început să filosofăm, că voi pierde şi eu, dar nu numai eu, şi dacă se bucură cineva că Gabi Firea scade în sondaje sau că nu mai ia un mandat de primar general, acesta e un lucru derizoriu, este un lucru infim în întreaga economie a analizei politice pentru un partid, dar va pierde echipa şi va pierde şi dumnealui, pentru simplul motiv că tot ceea ce se întâmplă în capitală este vizibil la nivel naţional, orice groapă din Bucureşti este filmată de televiziunile naţionale, nu numai de un post tv local", a declarat ea.

Chestiuni politice

Gabriela Firea a mai precizat că deşi Liviu Dragnea a nominalizat-o drept candidată pentru funcţia de primar general şi a susţinut-o în campania electorală, după că ce a obţinut mandatul de edil, preşedintele PSD "s-a lăsat influenţat de anumite persoane".

"I-au spus şi l-au convins că eu sunt mereu pe şantiere, sunt în spitale, sunt în şcoli, sunt mereu pe teren şi presa vine şi mă mediatizează pentru că am un scop, scopul fiind acela de a confisca o candidatură a domniei sale la Palatul Cotroceni şi, poate, să iau şi partidul", a afirmat ea.

Firea a adăugat că nu şi-a dorit o candidatură pentru funcţia de preşedinte al României.

La Parchetul General

Gabriela Firea s-a prezentat marți la Parchetul General pentru a fi audiată de către procurorii militari de la Parchetul General în dosarul privind protestul din 10 august. La intrarea în instituţie, Gabriela Firea a afirmat că va răspunde întrebărilor puse de procuror, care a chemat-o pentru a fi audiată în dosarul privind intervenţia jandarmilor de la mitingul din 10 august.

Firea a afirmat, la ieşirea de la Parchetul General, că "s-a încercat ca prefectul să fie scos ţap ispăşitor", dar ancheta va fi cea care va releva acest fapt.

"Cred că s-a încercat ca prefectul să fie scos ţap ispăşitor, dar ancheta va releva faptul - aici sunt subiectivă - că nu are nicio vinovăţie, prin prisma faptului în special că, cel puţin din câte ştim, din câte ne-am informat, nu avea cum să aibă acces doamna prefect la secrete de servicii şi la ordine militare. În primul rând, fiind un prefect foarte nou, la momentul mitingului, de trei săptămâni, nu avea nici măcar certificat ORNISS şi acces la astfel de informaţii, pentru că din data de 5 iulie doamna Cliseru era prefect. Prin urmare, n-a făcut altceva decât, conform legii, la solicitarea reprezentantului Jandarmeriei aflat în acea cameră de la Piaţa Victoriei, să contrasemneze, deci nu să scrie, acest ordin care fusese deja scris, întocmit, de către reprezentantul Jandarmeriei, pentru că aşa precizează legislaţia în vigoare", a afirmat edilul Capitalei.

Primarul a arătat că din surse oficiale nu a avut cunoştinţă despre apariţia unor violenţe la mitingul din 10 august.

Alte stiri din Politic

Ultima oră