EXCLUSIV. "Gabi Firea poate asigura vreo câteva luni interimatul de prim-ministru"

12 Dec 2016 | scris de Gabriela Antoniu
EXCLUSIV.

Legea 90/2001 prevede că pot fi membri ai Guvernului persoanele care au cetăţenia română şi domiciliul în ţară, se bucură de exerciţiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnări penale şi nu se găsesc în unul dintre următoarele cazuri de incompatibilitate: exercitarea altei funcţii publice de autoritate, cu excepţia celei de deputat sau de senator; exercitarea unei funcţii de reprezentare profesională salarizată în cadrul organizaţiilor cu scop comercial; exercitarea de acte de comerţ, cu excepţia vânzării sau cumpărării de acţiuni ori alte titluri de valoare; exercitarea funcţiei de administrator ori de cenzor la societăţile comerciale sau de reprezentant al statului în adunările generale ale unor asemenea societăţi ori de membru al consiliilor de administraţie ale regiilor autonome, companiilor naţionale şi societăţilor naţionale; exercitarea unei funcţii publice în serviciul unei organizaţii străine, cu excepţia acelor funcţii prevăzute în acordurile şi convenţiile la care România este parte.

miscareaderezistenta.ro: Cine credeţi că ar putea fi premier?
Alin Teodorescu: Nu ştiu. În mod normal ar trebui să fie Liviu Dragnea. El a câştigat alegerile.

E Legea 90/2001 o piedică pentru Liviu Dragnea. Ce alte opţiuni ar mai fi?
Opţiunea ar fi să trimită pe cineva premier de sacrificiu 5-6 luni până când modifică legea sau o contestă la Curtea Constituţională. O altă soluţie este să modifice legea în regim de urgenţă, ceea ce nu ar fi o problemă cu majoritatea pe care o au.

Pentru dvs, este rezultatul alegerilor o surpriză?
Nu, singurul lucru care m-a surprins a fost căderea prea bruscă a PNL, dar în rest totul este absolut normal.

Ce credeţi că se va întâmpla cu PNL în perioada următoare?
Liberalii au un concurent foarte puternic în bazinul electoral, USR. Nu ştiu dacă se mai poate reface. Au ajuns ca PNŢCD.

Ar putea fi înghiţit de USR?
Nu prea cred cu actuala conducere şi cu actualele cadre. Cred că după confirmarea mandatelor senatorilor şi deputaţilor, o să înceapă o migraţie foarte puternică în Parlament. Pleacă mulţi de la liberali.

Ce partid ar fi ţinta predilectă a acestei migraţii?
Toate sunt tentante pentru că PNL e în declin. Pot merge şi la ALDE, care e tot liberal, pot merge la PMP- ul lui Băsescu, pot merge la USR. Grosul cred că va merge către USR.

Cum credeţi că va acţiona preşedintele Iohannis având în vedere prăbuşirea PNL şi faptul că ăşi doreşte un al doilea mandat?
Dacă ar fi alegeri peste o săptămână, l-ar bate Gabi Firea de.... Aşa că, deocamdată Iohannis să se roage să nu fie suspendat.

Va risca PSD stabilitatea politică prin suspendarea lui Iohannis?
Nu, cred că ne ducem prea departe. Deocamdată trebuie confirmaţi de Curtea Constituţională toţi parlamentarii aleşi. Şi după depunerea jurământului ştiţi ce se întâmplă... Chiar din ziua în care depun jurământul încep să se mute la alte partide. Aşa că să vedem exact care va fi majoritatea şi ce va face Liviu Dragnea, că la el sunt toate mişcările.

Dacă varianta Liviu Dragnea-premier pică, ce altă opţiune ar avea PSD?
Au destule cadre, şi tineri... E şi Gabi Firea, care vreo câteva luni poate asigura interimatul de prim-ministru. Au destul oameni, spre deosebire de alte partide.

Nu riscaţi un nume...
Pur şi simplu nu ştiu. O să vedem.

Alte stiri din Politic

Ultima oră