UPDATE. Candidaţi unici, Dragnea şi Tăriceanu, votaţi şefii Parlamentului

21 Dec 2016 | scris de Gabriela Antoniu
UPDATE. Candidaţi unici, Dragnea şi Tăriceanu, votaţi şefii Parlamentului

Liviu Dragnea a declarat că misiunea noilor aleşi este de a reface reputația Parlamentului. "Cred că a doua misiune esențială a actualului Parlament este aceea de a face ordine în legislația românească. S-au adoptat în decursul anilor prea multe legi care se bat cap în cap, care sunt inadecvate, care încurcă societatea și raporturile între instituții", a adăugat Dragnea.

El a explicat că pentru a face ordine în legislație și a clarifica raporturile dintre instituții va iniția un proces parlamentar împreună cu Guvernul şi alte instituții abilitate.

Şi Călin Popescu Tăriceanu a fost singurul candidat la preşedinţia Senatului. El a fost validat în această funcţie cu 87 de voturi "pentru" și 40 "împotrivă". "Controlul asupra Legislativului este exercitat de adevărații stăpâni ai României și nu de conducătorii vremelnici ai unor instituții. Parlamentul trebuie să își asume rolul de principal legiuitor. Parlamentul nu este o multinațională și nu funcționează în logica unei multinaționale. Parlamentarii nu au șef și nu au mandat imperativ", a declarat Tăriceanu.

Preşedintele Senatului a mai spus că Parlamentul trebuie să își exercite un rol activ de control al instituțiilor de forță. "Trebuie să constat, din păcate, rolul decorativ în ultimii patru ani al unor comisii parlamentare de control al instituțiilor de forță. Acest lucru trebuie să se schimbe iar Parlamentul nu mai trebuie să fie timorat în a-și exercita rolul pe care îl are. Inclusiv din punct de vedere legislativ, Parlamentul trebuie să își asume reglementarea mai strictă a acestor activități, a acestor instituții și scoaterea la lumină a unor acțiuni și activități pe care acestea le desfășoară, inclusiv prin legi cum este cea privind înființarea unei autorități naționale pentru interceptarea comunicațiilor", a mai spus Tăriceanu.

La Camera Deputaţilor, componenţa Biroului Permanent, conform votului din plen şi algoritmului parlamentar, este următoarea: Florin Iordache (PSD), Gabriel Vlase (PSD), Rovana Plumb (PSD) și Cătălin Predoiu (PNL) - vicepreședinți, Marcel Ciolacu (PSD), Ioana Bran (PSD), Corneliu Mugurel Cozmanciuc (PNL) și Cristian Ghinea (USR) - secretari, iar Mircea Drăghici (PSD), Seres Denes (UDMR), Andrei Gerea (ALDE) și Valeriu Steriu (PMP) - chestori.

Biroul Permanent al Senatului este alcătuit din: Nicolae Bădălău, Claudiu Manda (PSD), Laura Scântei (PNL), Mihai Goţiu (USR)- vicepreşedinţi, Adrian Ţuţuianu, Marian Pavel (PSD), Marcel Vela (PNL) Ioan Iustin Talpoş (PMP) - secretari, Doina Fedorovici, Paul Stănescu (PSD), Alexandru Pereş (PNL) şi Tanczos Barna (UDMR)- chestori.

Alte stiri din Politic

Ultima oră